Зошто куркуминот е толку добар за нашето здравје?

За оние кои што се уште не се запознаени со куркуминот,  тоа е најмоќниот природен антиоксидант богат со јаки анти-инфламаторни бенефиции, но и со уште многу други користи исто така.

Куркумата:  Еден од омилените зачини во светот како и здравствен промотер! За оние кои што се уште не се запознаени со куркумата, тоа е антиоксидант богат со јаки анти-инфламаторни бенефиции но благодарение на куркунимот во неговиот состав.

Куркума (Curcuma longa) позната како лек за 1000 болести е вид растение, член на фамилијата ѓумбир (Zingiberaceae), чиј што ризом, односно подземен корен содржи активни состојки – куркуминоиди – како што се куркуминот  кој е вистинскиот природен  лек за многу болести.

Член е на фамилијата ѓумбир, за кој знаеме дека е кулинарски зачин кој му ја дава моќната жолта боја на кари зачинот. Па зошто е толку важен? Поради тоа што куркуминот е специјална состојка која што ја има само во куркумата и овој пат не зборуваме за зачин туку за ЛЕК!

Најактивната компонента на куркинот – која што е причинител за многуте здравствени бенефити- куркуминот е познат по моќниот антиоксиданс и анти-инфламаторни својства.

Докажано е дека влијаат на повеќе од 700 гени во телото, и е способен да се бори против активноста и синтезата на ензимите кои предизвикуваат воспаление. Куркумата е користена со векови во ајвеудската како и во кинеската медицина поради неговата способност да ги заштити клетките на телото од оксидативно оштетувањешто всушност ја потиснува имунолошката функција и предизвикува оштетување на ткивото.

Ја олеснува дигестијата: Редовни мали дози на куркумин со црн бибер (пипер) или BioPerrine се веќе добро познати дека помагаат при надуеност и летаргија после оброците со намалување на воспалението, и со зајакнување на цревните ѕидови и намалување на абдоминалната болка. Куркуминот, исто така, помага со синдром на нервозно дебело црево, запек и дијареа со што ги уништува габите и бактериите кои настанале.

Го олеснува артритисот:  Куркуминоидите го намалуваат производството на простагландини (кои се одговорни за воспаление, болка и оток) во нашите тела. Во студијата на пациенти со остеоартрис, оние кои додале куркумин во нивните планови за лекување, постигнале намалување на болката и ја подобриле мобилноста, додека оние кои не зеле куркумин како додаток во исхраната не покажале подобрувања.

Зајакнување на црниотдроб: Куркуминот го одложува оштетувањето на црниотдроб, а исто така помага да се заштити црниотдроб од ефектите на алкохол, лекови и други токсини. Исто така, учевствува во регенерација на оштетените клетки на црниотдроб и подобрување на состојбите како хепатитис и цироза.

Го забавува ширењето на рак: Истражувачите откриле дека куркуминот го успорува ширењето на туморите поради неговата анти-инфламаторна моќ. Истражувачите исто така откриле дека куркуминот предизвикува уништување на ракот на дебелото црево, со тоа што може да ја промени регулацијата на ДНК за да го убие ракот!

Намалување на симптомите на Алцхајмеровата болест: Постарите жители во Индија имаат најниски стапки на Алцхајмеровата болест во светот, и научниците веруваат дека куркумата може да има битна улога во ова.

Ги третира инфекциите на мочниот меур:  инфекциите на мочниот меур настануваат кога бактериите предизвикуваат воспаление на мочниот меур. Силните антибактериски својства на куркумата помагаат во лекувањето на инфекции на уринарниот тракт и ја зголемуваат активноста на имунолошкиот систем.

Спречување на дијабетес: Кога се конзумира со оброци (дури и оние со високо ниво на маснотии!). Куркуминот може позитивно да влијае на нивото на инсулин и триглицериди во крвта. Исто така, се покажало дека го спречува развојот на дијабетесот.

Ве одружува млади: Куркуминот се користи во Индија илјадници години за да помогне во одржувањето на младоста и убавината. Тој помага да се спречи клеточното стареење со ловење на слободните радикали кои предизвикуваат оштетување на ДНК – и на крајот го стареат телото.

San Sebastian TURMERIC Curcumin овозможуваат концентриран внeс на активната состојка куркумин во организмот, за оптимални резултати во превенција и борба со споменатите состојби, бидејќи во својата природна форма, ризомот од куркума содржи мала концентрација на куркумин.

San Sebastiаn TURMERIC Curcumin содржи и пиперин (BioPerrine) – активната состојка на црниот бибер – којшто ја зголемува апсорпцијата на куркуминот во организмот и до 20 пати повеќе.

San Sebastian Turmeric – Curcumin можете да го нарачате онлајн: https://alfalab.mk/proizvodi/kurkuma

San Sebastian Turmeric – Curcumin можете да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Тинекс и во сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)