Недостатокот на селен во вашето тело може сериозно да го наруши вашето здравје

Недостаток на селен може сериозно да го загрози имунитетот. Експерименти на животни покажале дека, ако организмот е добро снабден со селен, постои многу помала веројатност од разболување со грип.

Селенот, заедно со витамините А, бета-каротенот, витаминот Ц и Е, како и останатите супстанци на антиоксидансите, ги штити клетките од штетното дејство на слободните радикали. Имено, витаминот А ја подобрува апсорпцијата на селенот, додека истовремено со земање на витамин Е и селен се подобрува нивниот анти-оксидантен учинок.

Богати со селен се разни видови месо (пилешко, говедско и свинско), риби, компир, леб, млеко и сирење. За возрасна личност дневно се препорачува 55 микрограми.

selen

Nature Essential – Селен

Селенот е минерал и  моќен антиоксидант, штити од слободни радикали и надворешни агресии кои предизвикуваат многу болести и предвремено стареење. Неговото присуство во  човековото тело е мало но е значително важно  за правилно функционирање, бидејќи е вклучен во многу метаболички процеси. Недостатоците на селенот се поврзани со рестриктивните диети  кои што предизвикуваат кардиоваскуларни проблеми,неплодност, предвремено стареење, рак итн. Селенот исто така  го штити телото од токсичните ефекти на тешките метали,помага во функционирањето на црниот дроб и го одржува имунолошкиот систем, штити против кардиоваскуларни болести.

Направете online нарачка : http://www.alfalab.mk/selenium

Продажни места:
Во сите аптеки на ЕУРОФАРМ / КОСМО – ТИНЕКС ДРОГЕРИИ/ ДМ маркети/дрогерии / МАРВИК – ЗДРАВА ХРАНА и во сите подобро снабдени аптеки ни Македонија.

ТЕЛЕФОН ЗА НАРАЧКА: 02 3218 821