Дебелина & канцер

Дебелината и појава на рак на кожата се поврзани, според новото истражување. Ова не значи дека изгореници здобиени со прекумерна изложеност на сончева светлина или сончање во солариум, исто така, не штетат, но дека појава на болеста може да се најдат виновници во неколку фактори.

Дебелината и најсмртоносната форма на рак на кожата се поврзани. Научниците откриле дека генот поврзан со развојот на дебелината го зголемува ризикот од малиген меланом, што значи дека луѓето кои се дебели може да бидат под зголемен ризик за развој на рак на кожата.

До сега, експертите сметаат дека оваа болест е првенствено предизвикана од страна на интензивно сончање или честата употреба на солариумите.

Но, научниците од центарот и универзитетот за истражување на ракот во Лидс, Велика Британија веруваат дека генот наречен FTO исто така може да игра улога во развој на болеста. Нивното истражување, објавено во списанието Nature Genetics, беа вклучени анализи на ДНК од 73.000 пациенти, вклучувајќи 13.000 од нив со рак на кожата. Оние со одредена варијација на генот FTO далеку побрзо ја развија болеста.

Главниот истражувач д-р Марк Илес, вели: “Оваа е прв пат колку што знаеме дека генот за дебелина, веќе поврзан со неколку болести, да биде поврзан со меланом. Прашањето е дали идните студии ќе откријат дека генот има улога во повеќе болести”.

Овие се фасцинантни рани наоди, кои ако се потврдат во понатамошните студии, потенцијално може да обезбеди развој на лекови за лекување на меланом.