Дали хипнозата помага за губење вишок килограми???

Идејата за состојба на несвесност и будење во состојба да се спротивстави на желбата за храна и намалувањето на тежината звучи премногу добро за да биде вистинито, во споредба со макотрпните диети. Хипнозата е широко користена за надминување на фобиите и промена на одредено однесување, како што се употребата на алкохол или пушење цигари.

Интересно е што според некои експерти таа помага и во губење на тежината. Оваа статија ги разгледува доказите за да утврди дали хипнозата може да ви помогне да изгубите тежина и да ја задржите. Хипнозата е состојба на намалена свесност за околината и зголемен одговор на сугестијата. Постојат две различни теории за тоа како хипнозата функционира. Во првата теорија, субјектите субјектите влегуваат во алтернативна состојба на свест со изменета функција на мозокот, што ги зема предвид ефектите од хипнозата. Втората теприја пак, сугерира дека хипнозата не е изменета состојба на свест. Наместо тоа, субјектот одговара на предлогот и активно учествува во сесијата, наместо под контрола на хипнотизерот.

Влегувањето во хипнотички транс често се опишува како релаксирана состојба на свесност. Еднаш во транс, хипнотизерот дава вербални предлози, како на пример „кога ќе се разбудите, ќе се почувствувате помотивирани“ или „нема да пиете алкохол“. По состојба на хипноза, многу е веројатно дека ќе се разбудите со позитивни мисли и промени на расположението. Некои експерти тврдат дека хипнозата помага да се добијат потиснати спомени, да се излечат алергии, да се третираат зависности и да се намали анксиозноста и депресијата.

Хипнозата може да влијае на одредени однесувања
Некои студии покажаа дека хипнозата е ефикасна при менување на различни видови однесување, вклучувајќи пушење и употреба на дрога. Во една студија, 286 пушачи претрпеле или стандардно советување или хипноза за да помогнат да се откажат од пушењето. По шест месеци, 26% од групата на хипноза престанала да пуши, во споредба со 18% од советничката група.

Уште повеќе, други студии покажаа дека хипнотерапијата може да ја подобри самодовербата, да го намали гневот и импулсивноста, да управува со анксиозност и да ја третира несоницата кај одредени групи на луѓе.

Хипнозата помага за губење на телесната тежина
Покрај потенцијалната способност да го модифицира однесувањето, истражувањата покажуваат дека хипнозата може да го зголеми губењето на тежината. Во една студија, 60 дебели лица биле советувани за начин на исхрана, а друга група пак била подложена на хипноза за намалување на внесот на калории. По три месеци, сите групи изгубиле споредливи количини на тежина. Сепак, само групата која била подложена на хипноза за намалување на стресот, ја одржала изгубената тежина по 18 месеци.

Во друга студија, 109 лица биле подложени на третман за губење на тежината, со или без хипноза. По две години, групата со хипноза продолжила да губи тежина, додека контролната група покажала помал број на промени во тежината. Покрај тоа, анализа на неколку студии покажа дека додавањето на хипнозата во когнитивен однесен третман за намалување на телесната тежина резултира со речиси двојно зголемување на износот на изгубените килограми.

Хипнозата треба да се комбинира со други методи за губење на тежината
Голем број позитивни ефекти има кога хипнозата се користи со програма за губење на тежината.  Во овие студии, хипнозата помага за губење на тежината кога е поврзана со совети за диета или третман со однесувањето.

За најдобри резултати, хипнозата треба да се додаде во програма која вклучува правилна исхрана и промена на животниот стил.