Колку зеленчук треба да јадете секој ден

Јадењето доволна количина зеленчук секој ден е исклучително важно. Зеленчукот не само што е хранлива бомба за организмот, но исто така штити од разни болести, вклучувајќи дијабетес, дебелина, срцеви заболувања, па дури и одредени видови на рак. Повеќето луѓе сугерираат дека колку повеќе зеленчук јадете, толку подобро. Оваа статија дава совети за тоа колку порции зеленчук треба да јадете секој ден за да ги добиете максималните придобивки.

Зеленчукот е богат со многу хранливи вредности
Зеленчуците содржат различни корисни хранливи материи, иако видот на зеленчук одредува кои хранливи материи ги има и во кои количини. Сепак, зеленчукот генерално е најбогат со растителни влакна, витамини и минерали. Покрај тоа, повеќето зеленчуци имаат тенденција да бидат природно ниски во шеќер, натриум и масти. Одредени сорти, исто така, може да бидат многу хидрирани поради нивната висока содржина на вода, која може да се движи од 84 до 95%. Зеленчукот е богат со антиоксиданти и други корисни растителни соединенија кои помагаат во борбата против слободните радикали кои ги оштетуваат клетките. Диетите богати со антиоксиданти често се поврзуваат со побавно стареење и помал ризик од болест. Така, јадењето разновиден зеленчук секој ден може да ви обезбеди разновидни хранливи материи.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Како треба да го јадете зеленчукот?
Зеленчукот може да се купи и да се консумира во многу форми. Како резултат на тоа, има доста дебати за тоа кој вид е најздрав. Повеќето сметаат дека свеж зеленчук е најдобар избор. Сепак, нивоата на хранливи материи почнуваат да се намалуваат веднаш по бербата и потоа за време на складирање и чување.

Најголемиот свеж зеленчук во супермаркетите се бере пред да бидат целосно зрел да се спречи расипувањето за време на транспортот. Замрзнатиот зеленчук генерално се зема во сурова и во неговата најхранлива точка. Сепак, тие можат да изгубат помеѓу 10 до 80% од нивните хранливи материи за време на процесот во кој тие се варат за кратко време пред замрзнување.

Општо земено, студиите покажуваат мала разлика во нивоата на хранливи материи помеѓу свежиот и замрзнатиот зеленчук. Сепак, зеленчукот свежо одбран од вашата градина или од локален земјоделец најверојатно содржи најмногу хранливи материи.
Кога станува збор за конзервиран зеленчук, процесот на греење што се користи за време на производството, исто така, може да намали одредени нивоа на хранливи материи. Поради овие причини, свеж или замрзнат зеленчук генерално се претпочита повеќе од конзервиран.

Придобивки од редовно консумирање зеленчук
– го регулираат нивото на шеќер во крвта – Ова може да се должи на нивната висока содржина на влакна. Се верува дека влакната го намалуваат нивото на шеќер во крвта и ја подобруваат инсулинската чувствителност, што може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2;
– го намалува ризикот од одредени типови рак – јадењето многу зеленчук секој ден може да го намали ризикот од одредени видови на рак, а влакната се „виновниците“ Друг преглед забележа дека пушачите кои јаделе најмногу зеленчук имале корист од 8% понизок ризик од развој на рак на белите дробови, во споредба со оние кои најмалку јаделе.


– зеленчукот може да помогне во спречувањето на срцеви заболувања и да ви помогне да живеете подолго – истражувањата постојано покажуваат дека диетата богата со зеленчук може да го зголеми здравјето на срцето и да го намали ризикот од умирање предвреме. Според неколку студии, луѓето кои јадат најмногу зеленчуци може да имаат до 70% помал ризик од развој на срцеви заболувања. Ова може да се должи на високата количина на влакна и антиоксиданти што ги содржи зеленчукот. Јадењето доволно зеленчук не само што може да го заштити срцето, туку исто така може да ви помогне да живеете подолго. На пример, истражувањата покажале дека јадењето 231 грама или повеќе зеленчук дневно може да го намали ризикот од умирање предвремено за 25 до 32%.