Зошто омега-3 масните киселини се важни за мозокот?

Ефектот на омега-3 масните киселини на здравјето на срцето и васкуларниот систем на многумина веќе им е добро познат. Но, најнови студии и истражувањата се повеќе се насочени на делувањето на омега-3 масните киселини на развојот и функциите на мозокот.

Мозокот главно е граден од липиди, односно масни киселини, при што најзастапени се арахидонската киселина (АА) и ДХА, која е главна градивна структура на мозокот и мрежницата на окото. ДХА во високи концентрации е присутна во метаболички најактивните делови на мозокот, како и во мозочната сива маса, па поради тоа омега-3 масните киселини имаат важно влијание на бројни невролошки функции.

Омега-3 масните киселини во Dr.Viton – Omega-3  ги штитат мозочните и нервните клетки од пропаѓање и не дозволуваат слабеење на когнитивните функции.

Бројни истражувања покажале позитивно делување на омега-3 масните киселини на когнитивните функции, како помнење, особено кај повозрасното население. Новите истражувања покажуваат и нивно можно влијание на спречување на појава на Алцхајмерова болест.

Со стареењето се намалува концентрацијата на есенцијални масни киселини, но и способноста за претворање на АЛА ви ДХА. Научниците веруваат дека ДХА помага во подобрување на помнењето и способноста за учење, како и во заштитата на мозочните и нервните клетки.

Научно е докажано дека лицата кои имаат соодветен внес на омега-3 масни киселини имаат драстично намален ризик од слабеење на когнитивните функции, но и за развој на невродегенеративни болести.

Dr.Viton OMEGA-3  е достапен во аптеките на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, и во други подобро снабдени аптеки, а го има и на рафтовите во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн

https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-omega3/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот)

Dr.Viton OMEGA-3  ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!