Внатрешно и надворешно стареење на кожата…причини и решенија

Сите ние се стремиме да имаме млада, здрава кожа. За жал, стареењето на кожата е природен дел од животот и не можеме да го спречиме тоа да го одразува бројот на години низ кои живееше.

Она што можеме да го направиме е да ги смениме нашите избори за здравјето и начинот на живеење за да го спречиме предвременото стареење на кожата.

Процесот на природно стареење е предизвикан од промените во нашите гени под медицински термин внатрешно стареење. Слично како и остатокот од нашето тело, нашата кожа ќе помине низ природното абење како што поминуваат годините.

Како што старееме, ќе почнеме да ги забележуваме видливите линии на нашето лице, нашата кожа ќе ја изгуби својата затегнатост, а кожата ќе почне да се разредува.
Нашата кожа се создадена од колаген и еластин, протеинска матрица која е одговорна за кршење и истегнување на кожата кога се протега.

Овие протеини се она што ја одржува нашата кожа цврста и како што старееш, мрежата на влакна се ослабува заедно со нејзината структура на поддршка, што резултира во омекнување на кожата. Секако, кожата, исто така, губи маснотии и се истенчува како што старееш. Гравитацијата, исто така, ги затегнува ослабените кожи и предизвикува ефект на замаглување.

Се разбира, генетскиот код, исто така, игра значајна улога во стареењето на кожата. Ова помага да се објасни зошто некои луѓе изгледаат 20 годишни кога навистина се постари од 40 години (и обратно).

Причини за стареење

Вашиот начин на живот и животната средина, исто така, може да предизвикаат вашата кожа да старее предвреме или побрзо од нормалното во процесот наречен надворешно стареење. Подолу се наведени неколку фактори кои придонесуваат за оштетување на кожата

Изложување на сонце

Изложувањето на сонцето предизвикува оштетување на кожата, дури и кога е соодветно заштитена. Ултравиолетовите (УВ) зраци од сонцето влијаат на еластичните влакна на кожата и предизвикуваат појава на брчки.

Освен тоа, сончевите зраци предизвикуваат старечки дамки да се појават на вашите раце, лице и други поизложени области.

Пушењето

Брчките се појавуваат многу порано кај луѓето кои пушат поради намален проток на крв во лицето и оштетување на кожата предизвикана од токсични хемикалии. Тие, исто така, имаат тенденција за многу темни и големи подочници, што дополнително предизвикува брчки.

Терминот лицето на пушач доаѓа од ќесите околу нивните очи и се спушта околу кожата околу очните капаци, често се гледа кај пушачи кои се подложни на долготрајно пушење.

Лоша исхрана

Она што го ставате во вашето тело ќе се одрази на вашата кожа. Доколку го дополнувате вашио организам, вашето тело со здрава храна, вашата кожа ќе ги искористи придобивките од тоа да изгледа поздраво и похрането. Од друга страна, ако вашата исхрана се состои од брза храна, тогаш тоа „ѓубре” е она што ќе ја храни кожата.

Според д-р Тимоти Харлан, д-р Тимоти Харлан и доцент по медицина на Факултетот за медицина на Универзитетот Тулан, храната со слаб квалитет, како транс масти, предизвикува воспаление – а стареењето е во основа хронична воспалителна состојба. Доколку не консумирате редовно здрави работи, нема да можете да создавате здрави нови клетки на кожата на начин што треба да го направите.

Серуми:

Серум со витамин Ц се препорачува за здрава, мазна и затегната кожа без брчки. Се нанесува или навечер или наутро.

Обично овие серуми се збогатени со ефективен витамин Ц и Е.

Dr. Viton Vitamin C Serum  можеш да го купиш во аптеките на  Еурофарм, Зегин, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети во DM-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

можеш да го нарачаш онлајн на https://alfalab.mk/proizvodi/vitamin-c-serum/

Или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот )

Dr. Viton Vitamin C Serum ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!