Соларна јога – древна пракса за модерен живот без стрес!

Стресот може да биде погубен за човечкото здравје. Без оглед дали е краткотраен или долготраен, доколку не преземеме нешто може да ни се одрази навистина лошо!

Иако постојат повеќе техники за ослободување од стресот, една од најинтригантни методи е соларната јога или тн. sun-gazing.

Оваа древна техника се базира на верувањето дека сончевата енергија делува како гориво за човечкото тело.

Се изведува така што директно се гледа во сонцето во периоди од денот кога тоа е безбедно, односно во првите 30 минути по изгрејсонцето или последните 30 минути пред зајдисонце.

Наутро целта е да се наполниме со енергија од сонцето, да го исчистиме умот, да медитираме и така да се подготвиме за новиот ден.

Навечер целта е малку поинаква, гледаме во сонцето за да се ослободиме од негативната енергија, мисли и чувства, како љубомора, лутина, гнев итн.

Но, независно во кој дел од денот ќе го практикуваме ова, доколку работиме според препораките и внимаваме, успешно ќе се ослободиме од сиот стрес и тензија и ќе уживаме и во некои други позитивни придобивки за нашето здравје.

Иако соларната јога е древна техника и се споменува уште од постоењето на човештвото, истата била скриена од нас се додека во 1962-тата година, Хира Ратан Манек повторно не му ја претставил на светот.

Особено големо внимание привлекло неговото сведоштво дека цели 8 години не јадел туку живеел исклучиво од сончевата светлина. Ова било потврдено и со опсервација од НАСА, а и со учество на некои универзитети.

Соларната јога освен што фантастично ослободува од стресот, има повеќе научно докажани придобивки за здравјето.

Со редовно практикување, телото се снабдува со потребните количини на витамин Д, се зголемува димензијата на пинеалната жлезда, се поттикнува производството на мелатонин и серотонин, се зголемува нивото на енергија, се намалува апетитот, се овозможува помирен и квалитетен сон, а истовремено се ревитализира и обновува телото.

Имуниот систем започнува подобро да работи, стресот и напнатоста се намалуваат, а се зголемува самодовербата и издржливоста.

Соларната јога многу влијае и врз расположението, помага за да се создаде позитивен став кон животот и кон се што се доживува и случува, а на тој начин спречува и понатамошно насобирање на нов стрес или тензија.

Според Х.Р. Манек, соларната јога би требало да се практикува само еднаш во животот редовно, според правилата и практикувањето да трае 9 месеци. Лесно е, и полесно од што звучи!

Пробај уште сега, започни со десет секунди во безбедниот дел од денот и започни да живееш посреќен и повозбудлив живот од порано. Живеј живот без стрес!

Ако оваа древна техника ја комбинираш со модерната верзија за менаџирање на стресот наречена Dr. Viton Magnezan B6, тогаш ќе дојдеш до двојно поголем ефект за двојно помалку време. 

Одамна е познато дека магнезиумот е водечки антистрес минерал кој го контролира лачењето на стрес хормонот кортизол и на тој начин ги опушта мускулите, коските, нервите. Редуцира и низа болки и грчеви во самите мускули. Сличен ефект има и витаминот Б6 кој дури има моќ да ја намали главоболката и да воспостави балансирано функционирање на кардиоваскуларниот и нервниот систем. 

Но, малкумина знаат дека здружени, магнезиумот и витаминот Б6 доставуваат исти, но засилени ефекти. Витаминот Б6 сам по себе е растворлив во вода и затоа се апсорбира многу брзо, но тој ја подобрува и апсорпцијата на магнезиумот за цели 40%. Кој се сети да ги спои? Dr. Viton Magnezan B6!

Одбери Dr. Viton – Магнезан Б6!

Dr. Viton – Магнезан Б6 можете да го нарачате онлајн:https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-b6

Dr. Viton – Магнезан Б6 може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)