Со оваа вежба до подобар сексуален живот

Вистината е дека жените се уште не се чувствуваат удобно да зборуваат за сексуално нивното здравје, а тоа е она што . Но, колку повеќе жените се опуштат и можат да се чувствуваат удобно отворено да разговараат за здравствените проблеми поврзани со сексот, нивните репродуктивни системи и хормони, толку повеќе луѓе ќе сфатат колку се вообичаени оние „срамни“ болести. Што е уште поважно, тие ќе ги најдат одговорите кои им требаа долго време, а им беше срам да прашаат. Едно такво прашање е нарушување на карличните мускули, во кое се проценува дека на 25% од жените им влијае врз контролата на мочниот меур и врз нивниот сексуален живот. Значи, дами … ајде да разговараме!

Кои се мускулите на карлицата?
Прво, и мажите и жените имаат мускули во долниот дел на карлицата. Тие се слој на мускули директно под карличните органи како што се мочниот меур, цревата и за жените: матката. (Ги стискате овие мускули кога треба да одите во тоалет, но се обидувате да го држите до следниот излез од автопатот). Мускулите на дното на карлицата се исто така важни за подршка на ‘рбетот, и тие се важни за време на бременоста и трудовите. Учењето за зајакнување на карличните мускули може да помогне да се спречи дисфункцијата пред да се случи, за да може да избегнете непријатни или дури и болни ситуации.

Што е дисфункција на карличните мускули?
Дисфункцијата на карличните мускули не е единствена состојба, но се однесува на широк спектар на состојби предизвикани од слаби (хипотонични) или тесни (хипертонични) мускули на дното на карлицата. И покрај тоа што е доста честа, дисфункцијата на карличните мускули не треба да се смета за нормален дел од стареењето; тоа во голема мера може да влијае на вашиот квалитет на живот ако не се лекува. Жените кои страдаат од хипотоничност (ослабени мускули од дното на карлицата) може да доживеат неконтролирано исфрлање од стомакот, намалување на либидото, помалку оргазам, пролапс на карличниот орган и / или болен полов орган. Од друга страна, хипертоничноста (цврсти мускули на дното на карлицата) може да доживее болен однос, вагинизм, запек, потреба за често уринирање, честопати чувствуваат дека не можат целосно да го испразнат мочниот меур и / или хронична болка на карлицата, колкот и долниот дел на задникот. Дисфункција на карличните орани најчесто се предизвикува од:
Породување (без оглед дали е царски рез или природно пораѓање)
Неправилно/нередовно одење во тоалет (поврзано со хроничен запек)
Хронична кашлица
Премногу вежбање
Возраст
Прекумерна тежина
Операцијата на простатата е исто така честа причина кај мажите

Како да се третираат неправилностите на карличните мускули?
Жените кои страдаат од премногу тесни карлични мускули треба да работат со својот OB / GYN или матичен лекар за да помогнат да се идентификуваат потенцијалните причини и соодветни третмани за нивното нарушување и проблем. Нарушувањата може да бидат предизвикани од голем број причини, од кои многу се нејасни, па затоа е важно да бидете трпеливи со третманот, без разлика дали тоа вклучува физикална терапија, лично советување или мешавина од двете.

Ако имате инконтиненција (т.е. кога  се смеете или кивате и веднаш трчате до тоалет), важно е прво да ги исклучите другите потенцијални причини со вашиот лекар и да ги воочите вистинските. Сепак, откако причината е идентификувана како хипотонични мускули на дното на карлицата, во повеќето случаи, симптомите може да се подобрат со зајакнување на карличните мускули со карлични вежби (т.е. Кегели) што можете да ги направите дома. За најдобри резултати, можете да посетите женски физиотерапевт или професионалец за здравјето на карлицата за да креирате индивидуализирана рутина за вас и да помогнете во следењето на резултатите. Овие експерти, исто така, може да ви помогнат правилно да ги изолирате и активирате вашите мускули во долниот дел на карлицата ако имате проблеми.

Вежби за карлични мускули во домашна атмосфера
Најдобар начин да започнете да вежбате вежби за зајакнување на карлицата е да научите точно да ги изолирате тие мускули. Физиотерапевтот за здравје на жените, Шира Крамер, објаснува како да ги пронајдете и активирате вашите мускули во долниот дел на карлицата:


– Стискајте ги мускулите околу пределот на грбот и вагината во исто време. Подигнете нагоре, кренете се со грбот нагоре. Треба да имате чувство на подигнување секогаш кога ќе ги притиснете мускулите на дното на карлицата. Обидете се да ги држите цврсто и бројте минумум до 8. Потоа, спуштете се на земја повторно. Сега оставете им простор за релаксација. Треба да имате посебно чувство на опуштање.
– Повторете го ова,  притиснете, подигнет и опуштете. Најдобро е да се одморите околу 8 секунди помеѓу секое подигање на мускулите. Ако не можете да задржите за 8, едноставно држете онолку долго колку што можете.
– Повторете го ова притиснете, подигнете и опуштете онолку пати колку што можете, до граница од 8 до 12 пати во серија.
– Обидете се да направите три серии од 8 до 12, со одмор помеѓу нив.

Направете го целиот план за вежбање (три серии од 8 до 12) секој ден додека лежите, седите или стоите. Додека ги затегате мускулите во долниот дел на карлицата:
продолжите со дишење;
само стискате и подигнете;
НЕ затегајте  го задникот; и
чувајте ги бутовите опуштени;