Што значи за здравјето кога пулсот ти е пореметен и забрзан?

Веројатно знаеш дека калциумот ти е потребен за здравјето на коските. Исто така сигурно знаеш дека калиумот е важен за здравјето на мускулите. Но, дали знаеш дека магнезиумот е важен за здравјето на срцето?

Магнезиумот е неопходен за правилен срцев ритам и нормален крвен притисок. Еве колку магнезиумот е всушност потребен за здравјето на срцето.

Неповторлива понуда на Vitamin C Serum за 590 ден. + Подарок CLINOX

ЗА ДА НАПРАВИТЕ НАРАЧКА КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Здраво срце чука во рамномерен ритам, 60 до 100 пати во минута. Меѓутоа, се случува срцето понекогаш да не чука со своето вообичаено темпо.

Срцевата аритмија претставува отстапување од регуларните срцеви отчукувања. Срцето работи неправилно, пребрзо или пребавно. Повременото “прескокнување“ на срцевиот ритам во поголем дел од случаевите е безопасно, но има случаи кога треба да се загрижиш.

ОВА СЕ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ПОРАДИ КОИ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ТРЕБА ДА СЕ ОБРАТИШ НА ЛЕКАР:

  • Ако невообичаениот срцев ритам е придружен со други симптоми на проблеми со срцето, вклучувајќи несвестица, недостаток на воздух или болка во градите.
  • Ако аритмијата ти трае подолго од 30 секунди
  • Ако сте преживеале инфаркт или затајување на срцето – било која промена на срцевиот ритам е причина да побарате медицинска помош

НАЈЧЕСТАТА ФОРМА НА АРИТМИЈА СЕ НАРЕКУВА АТРИЈАЛНА ФИБРИЛАЦИЈА, А НЕЈЗИНИТЕ СИМПТОМИ ВКЛУЧУВААТ:

  • Треперење на срцето
  • Неправилен пулс
  • Недостаток на воздух, псобено при физичка активност или емоционален стрес
  • Слабост, замор
  • Вртоглавица, конфузија
  • Краткотрајно губење на свеста (синкопа)
  • Болка во градите

Dr. Viton – Magnezan B6 е комбинација од “минералот со срце“ – МАГНЕЗИУМ и витаминот – Б6 која совршено го помага и поддржува здравјето на срцето. Се смета дека ова минерално-витаминско дуо е клучно и во спречување на срцев удар, бидејќи некои случаи на инафркт се предизвикани токму поради грчење на коронарните садови, поради што на крајот срцето останува без кислород.

Истражувањата покажуваат дека недостатокот на магнезиум во организмот може да предизвика неправилен срцев ритам или аритмија. Недоволната количина од овој минерал е поврзана и со појавата на најчестото пореметување на работата на срцето – атријална фибрилација. Овој неправилен срцев ритам се појавува кога доаѓа до пореметување во испраќањето на срцеви електрични импулси и може да предизвика тремор на горниот дел од срцето.

Кога имаш недостаток на магнезиум, постојано ќе чувствуваш замор, доаѓа до брзо уморување при физичка активност, потребно ти е повеќе кислород и се јавува поголем број на срцеви отчукувања.

Но, контролата на срцевиот ритам или пулсот е клучен фактор во превенција на кардиоваскуларните болести.

Нерегулираниот срцев ритам (атријална фибрилација)  е еден од најважните ризик фактори за добивање мозочен удар, па затоа е важно е да се открие навреме, што може да се направи со редовно мерење на крвниот притисок и срцевиот пулс.

Апаратите AURON поради прецизноста, но и поради меморијата од 60 претходни мерења овозможуваат точно и навремено следење на срцевиот ритам, но и на крвниот притисок во период до два месеци.

Одбери Dr. Viton – Магнезан Б6!

Dr. Viton – Магнезан Б6 можете да го нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-b6

Auron може да ги нарачате онлајн:

https://alfalab.mk/kategorija/auron/

Dr. Viton – Магнезан Б6 може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)