Семејството Обама редовно користи Спирулина во својата исхрана

Сeмејството Обама е поборник за здрава, органскa и достапна храна за секого. Исто така под покровителство на претседателот Обама функционира IIMSAM Спирулина програмата за источна и централна Африка, каде главно улога играат бабата и вујкото на престедателот Обама Сара и Саид Обама како амбасадори за добра воља.

Програмата има цел да ја ублажи тешката ситуација со гладта и неухранетоста ,посебно кога Кенијскиот претседател Мваи Кибаки прогласи нациинална криза каде се декларира дека 10 милиони луѓе гладуваат.

Извештаи од овој регион на Интернациналниот комитет за спас покажуваат дека 22% од децата под пет години се неухранети, а 40% од луѓето преживуваат само со еден оброк на ден.

Спирулината како храна која е декларирана од Обединетите Нации како “најдобра храна на иднината” IIMSAM се стреми спирулината да ја направи главен задвижувач за ублажување на гладта и неухранетоста и да се постигне сигурност при снабдување со храна.