Бета-каротен моќен антиоксидант со бројни полезности за здравјето

Спирулината е најбогатиот извор на Бета-каротен на планетата, го има 39 пати повеќе од морковите и 80 пати повеќе од кајсиите. Бета-каротенот е пигмент со портокалова боја и има бројни полезности за човековото здравје.

Човековото тело го конвертира бета-каротенот во витамин А. Витаминот А е важен за одржување на микозните мембрани и пигментите потребни за видот и здравјето на очите. Недостаток на Витамин А може да доведе до слепило.

Бетакаротенот е моќен антиоксидант кој го штити нервниот систем и ја зголемува отпорноста. Се препорачува интезивен внес ан Бета-каротене во летните периоди бидејќи штити од штетните УВ зраци, при сончање кожата добива прекрасен бронзен тон и кожата ја прави еластична и ги одржува косата, ноктите и очите во оптимална состојба.

Бета каротенот има терапевтски ефекти како намалување на холестеролот и го намалува ризикот за за добивање рак. Последните 12 години објавени се разни студии во кој се покажува дека бета-каротенот го намалува ризикот од сит видови на рак вклучувајќи рак на грло, плуќа,дебело црево, гради и стомак.

Бета-каротенот во спирулина е помоќен и по ефектен од синтетичкиот бета-каротен кој е содржан во диететските производи.