‘Рчењето не е БОЛЕСТ и може многу едноставно да се прекине!

Сите ние познаваме такви луѓе – мажот и жената, кои треба да спијат во посебни простории, бидејќи еден од нив премногу ‘рчи, чичко кој го чува целото семејство будно за време на викенд со громогласно ‘рчење или цимерот кој е буден цела недела, слушајќи симфонија од другата страна на собата. Или можеби ти си оној што се плаши од групни викенди, преноќувања и кампувања со страв да ги вознемириш сите околу тебе со ‘рчењето. Иако е сосема ненамерно, несреќната реалност е дека ‘рчењето е гласно и вознемирувачко за околината. Рчењето, исто така, може да има негативно влијание врз здравјето на сите подложени на него. Според Американската академија за отоларингологија, 45% од возрасните ‘рчат барем повремено, а 25% се вообичаени „музичари“. Проблемот се влошува само со возраста: до 40% од средовечните луѓе се идентификуваат како редовни ‘рчачи.

Што претставува ‘рчењето? 
Горните дишни патишта се составени од три дела: устата, носот и задниот дел на грлото. Кога спиете, мускулите во грлото се релаксираат, вашиот јазик паѓа назад, а грлото станува потесно. Карактеристичниот звук на ‘рчењето се произведува кога ткивата на ѕидовите се активираат ако грлото вибрира додека дишите. Колку е потесно грлото, толку се посилни вибрациите, а ‘рчењето е најгласно.

Зошто некои луѓе ‘рчат повеќе од другите?
Постојат неколку фактори кои може да предизвикаат некој да се ‘рчи повеќе. Како што стареете, грлото природно се релаксира, поради што постарите имаат повеќе проблеми со ‘рчењето отколку младите. Исто така, постојат многу анатомски и функционални абнормалности кои можат да доведат до поголемо стеснување на грлото и ‘рчењето, како што се зголемени крајници и аденоиди, носните полипи или девијантниот носен предел или воспаление на носот или грлото – чест проблем за време на сезоната на алергии. Алкохолот исто така може да доведе до ‘рчењето, бидејќи е мускулен релаксант. Дебелината, исто така, може да придонесе за ‘рчењето со изградба на маснотии околу вратот, со што се стеснува грлото.

Дали има здравствени импликации од ‘рчење?
Најголемиот проблем поврзан со вообичаеното ‘рчење е лишување од сон. Ова е проблем и за оној што ‘рчи и за неговиот / нејзиниот партнер за спиење, бидејќи оној што ‘рчи и покрај тоа што е несвесен за сопствената бучава, мора да вложи дополнителни напори за да дише и затоа го компромитира квалитетот на длабок и закрепнувачки сон. Прекумерна дневна поспаност, главоболки, зголемување на телесната тежина и тешкотии со меморијата и концентрацијата се сите симптоми кои често се поврзуваат со ‘рчењето.

Убиец на врски
Друг потенцијален несакан ефект на хронично ‘рчење е негативното влијание што може да го има врз вашиот љубовен живот или врска. Оние кои ‘рчат и нивните партнери ретко добиваат сон што им е потребна секоја вечер, што може да доведе до раздразливост (повеќе борби и кавги), Па дури и намалено либидо. Рчењето не е баш секси и психолошкото влијание на појавувањето на непривлечна кон вашиот значаен партнер може да биде доволна причина за прекин на врската.

Домашни лекови против ‘рчење!
Рчењето е тежок и фрустрирачки проблем. Сепак, се повеќе и повеќе специјалисти им велат на своите пациенти да не трошат пари на неефективни третмани и наместо тоа да почнат со вежбање. Како што беше претходно споменато, примарна причина за ‘рчење, особено кога старееш, е олабавување на мускулите на грлото додека спиеш. Новите истражувања сугерираат дека зајакнувањето на овие мускули, исто како што може да се зајакнат раце или нозе со вежбање во салата, така може драстично да се намали или дури и да престане ‘рчењето. Една студија дури открила дека класичните вежби за пеење и загревање можат значително да ја намалат фреквенцијата и интензитетот на ‘рчењето на пациентите.

Еве вежби кои ќе ви помогнат да го намалите непријатното ‘рчење.

Вежби со јазик
Движете го јазикот до каде што оди. Обидете се да го допрете врвот на јазикот со врвот на носот, а потоа и брадата. Потоа движете го за да го допрете левиот образ, а потоа и вашиот десен образ. Повторете ги овие четири движења брзо десет пати.

Превиткување
Свиткајте го јазикот назад во устата, во насока на грлото, така што се свиткува кон мекото непце. Истегнете го онолку колку што ќе отиде, потоа доведете го напред за да го допрете задниот дел од горните заби. Повторете брзо 15 пати.

Свиркање
Свртете го врвот на јазикот нежно помеѓу предните заби. Направете звук како да потпевнувате, почнувајќи длабоко, а потоа зголемување на фреквенцијата сè додека не биде најгласно. Повторете десет пати.

Нилски коњ
Отворете ја устата што е можно пошироко и кажете АААААААА 20 секунди. Повторете еднаш.

Дишење низ нос
Со затворена уста, дишете остро низ носот. Направете го тоа брзо во четири серии од пет повторувања, со пауза од пет секунди помеѓу секоја.

Голтање
Голтајте десет пати непрекинато со устата затворена, колку што е можно побрзо.

Бавно голтање
Голтајте многу бавно на контролиран начин, така што процесот трае пет секунди. Држете колку што е можно поголем притисок во грлото. Повторете пет пати.  Овие вежби треба да се изведуваат околу 5 минути секој ден, додека вашето рчење не се сведе на ниво кое може да се контролира.

Други природни начини да престанете со ‘рчење.
Освен секојдневните вежби за грло, постојат неколку други работи што можете да ги направите за да го спречите овој процес колку што можете.

Есенцијални масла
 Прскање на етерични масла во грлото може драстично да го намалат ‘рчењето

Слабеење
Само да расчистиме – ‘рчењето не е само појава кај дебелите луѓе. Меѓутоа вишокот тежина околу вратот може да го стегне грлото кога спиете и  луѓето со прекумерна тежина имаат поголема веројатност да развијат проблем со ‘рчењето.

Намалете со алкохол
Ако сакате неколку пијалоци во вечерните часови, но исто така имате проблем со ‘рчењето, можеби треба да намалите со алкохол.  Алкохолот може да предизвика мускулите во грлото да се релаксираат и да доведат до ‘рчење.