Пет предупредувачки знаци дека на вашето тело му недостасува магнезиум

Многу Американци не ја разбираат важноста на магнезиумот на ист начин како што ги разбираат калциумот и железото, на пример. Сепак, соодветно ниво на магнезиум е од суштинско значење за мозокот, срцеви и мускулни функции, а тоа е потребно, заедно со силициум диоксид (silica) и витамините Д и К да се подобри здравјето на коските. Недостаток на магнезиум е многу почест отколку што многу луѓе се сомневаат, а подолу се наведени 5 знаци за предупредување кои би можеле да посочат на недостаток од овој важен минерал.

1.  Ѕвонење во ушите или губење на слухот

Тинитус, или постојано, пискаво ѕвонење во ушите е заеднички симптом на недостаток на магнезиум, како што е губење на слухот. Извршени се голем број на истражувања за односот помеѓу здравјето на ушите и доволни нивоа на магнезиум. Во еден кинеска студија, беше откриено дека магнезиум во доволни количини ќе спречи формирање на слободните радикали кои можат да доведат до губење на слухот. Во една студија на клиниката Мејо, беше откриено дека лекувањето на пациентите кои доживеале загуба на слухот со додатоци на магнезиум често го враќа загубениот слух во рок од три месеци.

2.  Мускулни грчеви или треперење

Магнезиумот е од клучно значење за оптимално функционирање на мускулите. Без него, телото ќе биде во состојба на тресење, затоа што овој минерал им овозможува релаксација на мускулите. Тоа е причината зошто, на пример, капките од магнезиум оксид се користат за олеснување на жените во работата и зошто магнезиумот се наоѓа во толку многу додатоци за спиење. Недостатокот на доволно магнезиум, според ова, може да доведе до гримаси на лицето, грчеви во мускулите и грчеви на нозете додека се обидувате да заспиете.

3.  Депресија

Врската помеѓу ниските нивоа на магнезиум и депресија беше откриена пред повеќе од еден век, кога лекарите би го користеле да се лечи оваа ментално здравствено нарушување. Модерната наука го поддржа ова, со студија во психијатриска болница во Хрватска, откривајќи дека многу пациенти кои се обиделе да се самоубијат имале сериозно ниски нивоа на овој важен минерал. Една од предностите на магнезиумот во однос на традиционалните анти депресиви е недостатокот на несакани ефекти кои понекогаш се поврзуваат со овие лекови.

4.  Абнормална функција на срцето

Како што претходно споменавме, ниските нивоа на магнезиум може да имаат ефект врз мускулите низ целото тело, а ова го вклучува и срцевиот мускул. Недостаток на магнезиум може да предизвика состојба позната како срцева аритмија, во која срцето не успева да чука редовно, а ова пак, може да предизвика поголем ризик за развој на компликации како срцеви напади и удари. Тоа е причината, на пример, зошто лекарите во „Хенри центарот за срце“ во Конектикат ги лечат нивните пациенти со аритмија со лек кој содржи магнезиум.

5.  Камења во бубрезите

Многу луѓе веруваат дека камења во бубрезите се предизвикани од вишокот на калциум, но всушност виновникот е недостаток на магнезиум. Магнезиумот го спречува формирањето на овие камења со тоа што не дозволува врзување на калциум со оксалат, двете соединенија кои ги сочинуваат овие камења. Камења во бубрезите може да биде многу болни, па затоа е добро да се знае дека нешто толку едноставно како магнезиум, може да ги спречи!

Ако ви се случи било кој од овие симптоми, консултирајте се со лекар, што е добра идеја. Исто така, мудро е да се следи начинот на исхрана која вклучува храна како бамја, сончоглед или семки од тиква, бадеми, соја или црн грав, индиски орев и спанаќ, бидејќи тие се сите природни извори на магнезиум.