Лененото семе го намалува ризикот од рак на дојка и јајници

Семето од лен содржи лигнин, состојка која ја поттиснува активноста на женскиот полов хормон – естроген, со што се намалува ризикот од рак на дојка или јајници.

Го намалува нивото на „лошиот“ холестерол.

Лененото семе е одличен лаксатив, а не создава навика или пак ги оштетува цревата.