Ново откритие на научниците од Хардвард…ги уништуваат канцерогените клетки!

Научниците од Универзитетот Харвард успешно успеале да создадат нанороботи изработени од ДНК. Овие дејствуваат како приматели кои носат дрога, кои конкретно ги насочуваат различните типови на клетки и доставуваат комплексни молекуларни инструкции – како што се викаат клетките на ракот за самоуништување. Формата и структурата на нанобот беа критични за нивниот успех. Тимот дизајнирал уред, користејќи софтвер за моделирање на ДНК, кој може да ги пресмета и да ги надополни влезните форми со вистинските видови на ДНК, на десната спирална структура и базните парови и ги меша заедно.

ДНК clam дејствува како контејнер и се отвора само кога ќе ја најде целта. За да го задржи својот товар неповреден, се изготвуваат специфични молекули со кодирани упатства за одредени рецептори на клеточната површина со кои се поврзува и тој е опремен со две брави. Секоја брава е направена од ДНК жица наречена аптемер,специјално дизајнирана да препознае одредена молекула. Само кога ќе ја достигне целта, аптемерот ќе се отвори и ќе ја пренесе молекулата во процесот.  Научниците вклучени во истражувањето беа д-р Шон Даглас, (Харвард) и д-р Идо Бачелет, доцент на Факултетот за животни науки и нано-центарот на Универзитетот Бар-Илан во Израел. Да се ​​демонстрира нивното создавање, Даглас и Бачелет кодирале фрагменти на антитела со упатства за само-завршување за два типа на клетки на ракот – леукемија и лимфом. Бидејќи двете клетки на ракот комуницираат поинаку, тие бараат специфични инструкции, па истражувачите сигурно ги имаат пораките напишани во различни комбинации на антителата.

Паметни ДНК роботи – чудотворни лекови на иднината?
Наноробот за леукемија ги отвара своите врати како одговор на молекулите изразени на површината на клетките на ракот и бил наполнет со единечни молекули кои ги убиваат клетките со нарушување на нивните циклуси на раст. Милиони такви роботи беа ослободени во мешавина од здрави и канцерогени клетки од човечка крв. Само три дена подоцна, половина од сите клетки на ракот беа уништени, додека нитуедна од здравите клетки не беа погодени. Истражувачите тврдат дека секоја клетка на леукемијата била исчистена.

Она што е важно да се забележи во врска со овој конкретен систем, чиј дизајн беше под силно влијание на нашиот сопствен природен имунолошки систем, е тоа што активните молекули дизајнирани за напад на одредена клетка може да се засолнат во контејнери со два типа брави. Исто како имунолошкиот систем на телото, ДНК  наноботите на тој начин ќе можат да се развиваат во специфични клетки во неволја, да се врзуваат за нив и да пренесуваат разбирливи сигнали до нив за самоуништување.
„Ова дело претставува голем чекор напред во областа на нанобиотехнологијата, бидејќи ја демонстрира способноста да ги искористи неодамнешните достигнувања во полето на оригами на ДНК, пионери од истражувачите од целиот свет, вклучувајќи го и сопствениот Вилијам Ших од Институтот Вис за да се исполнат предизвиците од реалниот свет, имено убивање на клетките на ракот со специфична метода“ рече директорот на институтот Вајс, Доналд Ингбер, доктор на науки. Според сите стандарди, ова може да се смета само за извонредно истражување, со потенцијално неверојатни предности во медицината. Што мислите?