Кои омега-3 масни киселини се подобри, растителните или оние од риба?

И покрај толку многу болести и вируси, статистиките сè уште тврдат дека најголеми се шансите да умреш од срце.

Звучи грубо, но само се обидуваме да те натераме да се фокусираш на органот што ти тупка во градите за да те потсети дека си жив.

Ништо посебно не се очекува од тебе, туку само да го зголемиш внесот на омега-3 масните киселини за кои не си надарен да ги создаваш сам, а се исклучително важни за твоето срце, но и за целокупното здравје.

Статистиките покажуваат дека луѓето не внесуваат доволно масни киселини дури и кога се обидуваат да ги задоволат дневните потреби преку суплемент.

 Зошто се случува ова?

Преку храната, ти задоволуваш едвај половина од дневно препорачаниот внес на омега-3 масни киселини. Другата половина се очекува да ти ја надополни суплементот, но тоа нема да се случи ако не пиеш соодветен суплемент.

Она што треба најмногу да те интересира е кој изворот од кај што потекнуваат омега-3 масните киселини што ги плаќаш.

Природни извори на омега-3 масни киселини е рибата и неколку растителни намирници како лененово семе, чиа семе, ореви, листен зеленчук и спанаќ. Сите овие можеш и треба да ги консумираш кога сакаш и колку сакаш.

Но, она што науката одамна потврдила е дека не сите озвори на омега-3 се исти. Сите се подеднакво добри, но едноставно не се доволни.

Кога внесуваш рибини омега-3 масни киселини, тоа значи дека си внел омега-3 масни киселини со долг ланец, конкретно ДХА и ЕПА.

Но, кога да речеме ќе изедеш една рака ореви или една лажица лененово семе во утринските житарки, ти внесуваш исклучиво АЛА или омега-3 масни киселини со краток ланец.

Каде целиме со ова? ДХА и ЕПА од рибата имаат далеку позначаен ефект за здравјето отколку АЛА масните киселини од растително потекло.

Постои ензим кој ги конвертира АЛА во омега-3 масни киселини со долг ланец, но тој процес зависи од низа фактори како пол, возраст и што друго од масти консумираш.

Во просек, помалку од 1% од АЛА се конвертираат во масни киселини со долг ланец; истражувањата покажаа дека процентот е помал од 0.1 до 0.5 проценти. Тоа значи дека омега-3 масните киселини од раститително потекло не успеваат да ги задоволат реалните потреби за ЕПА и ДХА во клетките и ткивата.

Што научи ти денес?

Дека твојот организам најмногу бенефети ќе добие од омега-3 масните киселини кои потекнуваат од риба, бидејќи така истовремено внесуваш ДХА и ЕПА или масни киселини со долг ланец.

Софт гел капсулите на Dr. Viton OMEGA-3 + E +D3 содржат природно рибино масло во кое се додадени витамините Е и Д3.

Токму овие омега-3 масните киселини во суплементот на Dr. Viton ќе те ги обезбедат ЕПА и ДХА масните киселини кои:

  • ја инхибираат синтезата на супстанците кои поттикнуваат воспаление
  • го спречуваат згрутчувањето во крвтаж
  • ја стабилизираат активноста на срцето
  • го намалуваат нивото на триглицериди
  • го намалуваат крвниот притисок
  • го подобруваат функционирањето на артериите

Dr. Viton OMEGA-3 + E +D3 е достапен во аптеките на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, и во други подобро снабдени аптеки, а го има и на рафтовите во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн

https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-omega3/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот)

Dr. Viton OMEGA-3  ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!