Калциум + Витамин Д, го намалува ризикот од рак за 77%

Внесувањето доволно витамин Д и калциум влијае значително врз намалување на ризикот од рак. Четиригодишно истражување покажува дека кај жените што ја прифаќаат оваа комбинација вкупниот ризик од рак е понизок до 77 отсто.

Витаминот Д го зголемува имунолошкиот одговор на организмот, што е прва линија во заштитата против малигните заболувања.

Кожата произведува витамин Д кога е изложена на сончева светлина, но според статистиката, современиот човек ретко добива на тој начин доволно количество поради што е потребно дополнително снабдување.

calc-ziz

prodazni-mesta-nature-essential1 (2)