Како витаминот К2 штити од остеопороза?

Сигурно ги знаеш ефектите од витаминот Д и калциумот на целокупното здравје на коските и превенцијата од остеопороза, кои одамна се потврдени. Калциумот е тој кој на коските им дава цврстина и ги прави отпорни на скршеници. Витаминот Д овозможува апсорбција на калциумот од цревата и негово искористување. Долго се сметало дека тоа е доволно за превентива и лекување на остеопорозата, но најновите истражувања го кажуваат спротивното.

По влегување во крвта, калциумот доспева во коските, но за да се вгради во коските, неопходен е витаминот К2. При недостаток на витамин К2, калциумот не се вградува во коските, колку и да се внесува. Наместо тоа, калциумот оди во меките ткива како што се крвните садови, зглобовите и бубрезите.

Последиците од тоа се двојни:

  • Порозни коски подложни на скршеници и
  • Крти крвни садови подложни на пукање

Како витаминот К2 во Dr. VitonK2 Komplex  штити од остеопороза?

 Најновите истражувања целосно го расветлија механизмот на изградба на коските. Протеинот задолжен за вградување на калциумот во коската т.н. остеокалцин, е тој кој ја отклучува коската за влез на калциумот. Меѓутоа, по синтезата, остеокалцинот е неактивен и дури во присуство на витаминот К2 е активен и може да ја врши својата функција. Со други зборови, без витаминот К2, калциумот останува недостапен за твоите коски иако си го внел во доволна количина. Бројни клинички испитувања тоа и го потврдиле: витаминот К2 комплетно спречува губење на коскената маса, додека во некои случаи дури и ја зголемува коскената маса кај лица со остеопороза. Седум истражувања во Јапонија покажуваат дека суплементацијата со витамин К2 ја намалува зачестеноста на остеопороза и до 25%  и овозможува поефикасна искористливост на витаминот Д.

Dr. VitonK2 Komplex е моќно нутритивно трио за намалување на ризикот од остеопороза – витамин К2, калциум и витамин Д3. Витаминот К2 и Д3 се како делови од сложувалка: имаат синергистички ефект и постигнуваат максимален ефект кога се земаат заедно. Со редовно внесување на само една капсула дневно на Dr. VitonK2 Komplex, односно со користење на витамините К2 и Д3 во доволна количина, калциумот доспева во крвта и правилно се насочува, помагајќи ти да имаш цврсти коски и еластични артерии, а не обратно.

Пробај уште денес!

Dr. Viton – K2 Komplex можеш да го набавиш и во аптекитe на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, во сите други подобро снабдени аптеки, како и во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн на:

https://alfalab.mk/proizvodi/k2-komplex/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот )

Dr. Viton – K2 Komplex ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!