Зошто болките во коските не ти проаѓаат брзо како порано?

Погрешно ќе стапнеш, ќе свиткаш зглоб и после те боли со месеци, дури и кривиш кога одиш. И порано паѓаше, се сопнуваше, но не знаеше за болка. Денес, особено кога се менува времето, те боли и скршеницата од пред 10 години.

Имаш чувство дека коските ти станале кревки, но не ти е јасно зошто, кога редовно пиеш калциум, а јадеш и многу млечни производи. Не сакаш да помислиш што би се случило да скршиш рака или нога, најверојатно би се опоравувал цела година.

Браво за тебе што водиш грижа за своите коски и што пиеш калциум, но дали знаеш дека истовремено треба да пиеш витамин К2 и витамин Д за да осетиш корист од минералот?

Луѓето кои и на стари години имаат цврсти и стабилни коски, многу добро знаат дека витаминот Д е неопходен за калциумот целосно да се апсорбира, а витаминот К2 е неопходен за калциумот да дојде до коските. Истите овие луѓе пијат Dr. Viton – K2 Komplex!

Грижата за коските не треба да ја врзуваш со годините, бидејќи превенцијата од остеопороза започнува уште во детството кога е неопходно да им се обезбеди правилен раст и развиток.

Коските се живо ткиво и го паметат секое твое погрешно, но и добро однесување. Коските својот пик го достигнуваат некаде околу 20-тата година, тогаш се најцврсти со изразена минерална густина.

После 35-тата година почнуваат забрзано да се трошат, затоа е неопходно да се создаде добра резерва на коскена маса со цел да се спречи остеопороза и фрактури во иднина. Обновувањето на коската е клучно, за таа да остане издржлива и да ти служи во текот на целиот живот. Храни се здраво, биди физички активен и дополнително храни ги коските со она што им е најпотребно.

Во Dr. Viton – K2 Komplex има се што им е потребно на твоите коски, но уште поважно, овој суплемент ќе се погрижи калциумот да стаса до коските. На овој начин, суплементот на Dr. Viton индиректно ќе ти ги зашти крвните садови од запушување и ќе ти обезбеди непречена срцева работа. 

Ако не им обезбедиш навремена поддршка на твоите коски, како старееш тие ќе почнат да стануваат кршливи и кревки и на секој мал удар или пад ќе се соочуваш со неподносливи болки и фрактури.

Никогаш не е доцна да почнеш, можеби ќе ти треба подолго време, но со упорност ќе успееш да ги обновиш коските, а ќе го забрзаш и заздравувањето. Тоа ќе го постигнеш единствено со Dr. Viton – K2 Komplex, бидејќи е редок суплемент кој става акцент на витаминот К2.

Сфати го овој витамин како клуч кој ги отвара вратите од коските за да го пушти калциумот, а ги заклучува вратите од артериите и вените и спречува да се таложи калциум по нивните ѕидови. Имај на ум дека калцифицирањето на артериите може да биде фатално, бидејќи тие ќе станат задебелени и оневозможени да обезбедат проток на крв.

Сите придобивки од К2

Го чува срцето

Витаминот К2 го намалува ризикот од кардиоваскуларно оштетување и го подобрува општото здравје на срцето. Според ревизијата на низа студии од 2015, К2 е оној што го активира протеинот кој спречува калциумовите депозити да се лепат за ѕидовите на крвните садови. Ако во твојот организам има доволна доза К2, тогаш биди сигурен дека ризикот од коронарна срцева болест ти е сведен на минимум.

Ги чува коските

Витаминот К2 води до здрава минерална густина во коските така што го поттикнува остеокалцинот – протеин кој го врзува калциумот во коските. Студијата од 2019-та го проучувала дејството на К2 суплемените кај 29 жени во менопауза кои имале фрактура на колк или колапс на рбетниот столб. Истражувачите заклучиле дека 5-те милиграми дневна доза К2 го покачува нивото на остеокалцинот на она ниво типично за здравите жени во менопауза.

Штити од депресија

Високите нивоа на глукоза во крвта го зголемуваат ризикот од депресија, анксиозност и когнитивно оштетување. Студијата од 2016-та го истражувала ефектот на К2 кај глувците со метаболичен синдром, високо ниво на глукоза во крвта и симптоми на анксионозност, депресија и мемориски дефицит.

После 10 неделен третман, витаминот К2 го стабилизирал нивото на глукоза во крвта и ги намалил знаците на депресија и анксиозност.

Штити од рак

Откритијата велат дека К2 ги суспензира генетските процеси кои водат до раст на тумор. Според студијата од 2018-та витаминот К2 го намалил растот на туморот во клетките на глувците.

Студија од 2019-та сугерира дека К-2 значително ја намалува активноста на хипоксија-индуцирачки фактор 1-алфа (HIF-1A) во клетките на хепатоцелуларниот карцином. HIF-1A е важна цел за терапија со лекови против рак.

Пиј Dr. Viton – K2 Komplex и опоравувај се забрзано!

Dr. Viton – K2 Komplex можеш да го набавиш и во аптекитe на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, во сите други подобро снабдени аптеки, како и во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн на: 

https://alfalab.mk/proizvodi/k2-komplex/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот )

Dr. Viton – K2 Komplex ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!