Како да го подобрите видот и да го намалите диоптерот…

Она што го консумирате има огромно влијание врз здравјето на вашите очи, а изгубениот вид може да се обнови со давање на телото она што му е потребно. Растенија кои обезбедуваат доволно количество витамини, минерали и каротеноиди е првиот чекор во одржувањето и обновувањето на видот. Следната фаза е додавање билки и лекови кои ги поддржуваат и заздравуваат очите. Еве листа на врвни билки за видот и здравјето на очите.

* Пикногенол е моќен антиоксидант добиен од кора од француски бор и предмет на повеќе од 180 студии. Од особена важност е неговата способност да го намали истекувањето во мрежницата преку поправка на капиларите во очите. Додека во Америка сè уште не е познато, пикногенот е водечки рецепт за дијабетична ретинопатија во Франција.

* Coleus forskohlii, Pilocarpus jaborandi и Triphala се користат за намалување на интракуларниот притисок преку парасимпатичка релаксација на телото. Трифала долго време се користи во ајурведската медицина за третман на глауком.

* Шафран е добро познат како кујнски зачин кој му дава жолта боја на карито, асепак сепак, може да има прекрасни резултати за проблеми со очите, вклучувајќи и катаракта. Во неодамнешната студија, секој учесник кој зел шафран имал подобрувања на видот и истражувачите велат дека ароматичната билка е клучот за губење вид особено кај постари лица.

* Силимарин, примарна компонента на млеко од трн, е главно соединение за поддршка на црниот дроб. Црниот дроб е клучен орган за окото, бидејќи сите витамини растворливи во масти и глутатион се складираат таму, а витамините Б се активираат во црниот дроб. Окото е подложено на светлина во текот на денот и важни состојки за подобрување и задрѓување на видот се чуваат во црниот дроб.

* Боровинка има високо количество на биофлавоноид кој ја забрзува регенерацијата на родопсин, пурпурниот пигмент кој се користи за здравјето на очите. Пилотите на британските воздухопловни сили во Втората светска војна јаделе џем од боровинка за да го подобрат видот во ноќните часови.

* Гинко билоба се користи за многу векови за проблеми со очите и централниот нервен систем. Тоа е селективен церебро-васкуларен дилататор и се чини дека ја зголемува циркулацијата во задниот дел на окото, како и зголемување на протокот на крв во окото. Исто така, станува се повеќе популарен амандман во третманот на макуларна дегенерација и глауком.

Две конечни состојки од суштинско значење за подобрување на видот и одржување на здравјето на очите се трпението и упорноста. Повеќето проблеми со видот не се развиваат преку ноќ и веројатно нема да се коригираат преку ноќ. Меѓутоа, со трпение и упорност, видот честопати може да се подобри и можеби дури и целосно да се коригира. Со добра добра исхрана, навики како што се оние опишани во оваа статија, можеби ќе можете да одржите добар вид долго, долго време.