Дознајте дали сте дијабетичар?

Дијабетес тип 1

Луѓето со дијабетес тип 1 може да имаат незабележителни рани симптоми кои најчесто се јавуваат одеднаш. Симптомите на тип 1 дијабетес вклучуваат:

 • Зголемена жед
 • Чести мокрења
 • Постојана глад
 • Заматено гледање
 • Замор или постојано чувство на замореност

Дијабетес тип 2

Дијабетес тип 2 може да се појави без никакви симптоми или симптомите може да се развијат постепено. Симптомите на тип 2 дијабетес вклучуваат:

 • Чести габични инфекции
 • Многу бавно зараснување на рани и чиреви
 • Гадење
 • Замор или постојано чувство на замореност
 • Зголемена жед
 • Чести мокрења
 • Намалување на телесната тежина
 • Заматено гледање