Жената секогаш треба да биде приоритет на мажот (особено во овие 5 ситуации)

Како функционира еден брак? Прашајте 10 двојки и ќе добиете минумум 20 различни одговори, но секогаш има неколку работи кои изгледаат точно за секој пар, не е важно што се нивните други споделени вредности или интереси. Има многу квалитети на врски кои им помагаат на двајца да го издржат тестот: работи како простување, доверба, комуникација и смеа се дефинитивно меѓу нив. Но, веројатно најважниот квалитет на врската што продолжува да поминува низ годините е посветеност. Автор и новинар, Мињон МекЛафлин еднаш напиша: „Успешниот брак бара многупати да се заљубите, секогаш во истата личност“. Баш така, ова е толку вистинито! Најважната состојка за долготрајна, здрава и среќна врска е посветеност едни на други, без разлика колку се менува животот (или не). Мажите најчесто не остануваат посветени на своите сопруги, но вистинските пречки за долгорочна посветеност не се само да останат верни во смисла на верност. Често работите кои навистина го прават вашиот партнер ваш приоритет # 1 се всушност навистина важни работи во вашиот живот.

Топ 5 нешта кои сами по себе ги уништуваат приоритетите на вашиот брак
Вашите деца
Колку и да звучи ова лошо, така е…не треба да им дозволите на децата да го преземат вашиот брак! Вашиот сопруг/сопруга, нивниот идентитет како сопружник не треба да биде засенет од идентитетот како родител. Обидете се да правите се заедно како двојка, да бидете родител, но и да бидете сигурни дека ќе одвоите време за едни со други (бидејќи без да ја преземете оваа иницијатива, лесно може да бидат недели, месеци или дури години пред конечно да се поврзете и да сфатите со кого веќе сте во брак). Бројни студии покажуваат дека подобро е децата да спијат сами во кревет отколку со родителите.

Вашите родители и роднините
 Откако сте во брак, вашето најблиско семејство повеќе не е твоите родители, тоа е и семејството на вашиот сопружник. Па, како изгледа ова? Мажите често го споредуваат готвењето на својата сопруга со она на мајките. Тоа е дефинитивно погрешно. А вие жени…пред да отидете да разговарате за некоја машка работа со вашиот татко, може да разговарате со сопругот, и тој е маж. Тоа се малите нешта кои се собираат и помагаат да го зачувате вашиот брак приватен и посебен.

Електроника
Добро…21 век сме. Не е само помладата публика, секоја генерација овие денови доживува сериозна борба за зачувување на нивните врски и покрај искушението што паметните телефони, компјутерите и телевизијата можат да ги понудат.

Направете ментален тест еднаш неделно…Дали трошам повеќе време на интернет отколку со мојата сопруга? Кога мојот сопруг почнува разговор додека гледам телевизија, кој ми го привлекува вниманието? Дали сум иритантен на жена ми кога цело време играм видео-игри или одговарам на пораки? Дали го чувам телефонот на масата кога ќе излеземе да јадеме? Технологијата не е лоша работа, но тоа е една од најмоќните и прикриени искушенија кои можат да ја узурпираат позицијата на вашиот брачен другар во вашиот живот.

Вашите пријатели
Пријателите се богатство, но вашиот најдобар другар е вашиот партнер. Кога сте со пријателите многу погрешно е цело време да се жалите на вашиот партнер. Тоа значи почитување на желбите на вашата жена/вашиот маж кога вели дека не се чувствува удобно со тоа што си поминувате време само со својата женска пријателка од средно училиште. Да, дури и ако навистина „ништо не се случува“ помеѓу вас.

Вашата кариера
Веројатно сте виделе најмалку десетина филмови со оваа тема: човекот трае со години градејќи ја својата кариера за да му обезбеди на своето семејство, но на крајот дознава колку многу пропуштил и што треба да биде на прво место…времето поминато со своето семејство.

Добивањето на задоволство од вашата работа е огромен благослов! Впрочем, повеќето луѓе поминуваат повеќе време со своите соработници отколку со нивните семејства. Но, нека не дозволиме да почнат да работат во вашето време дома. Поставете јасни очекувања и граници со вашиот работодавач и соработници. Дозволете им да знаат дека по 18 часот, вашата жена го има вашето внимание.
Секоја жена сака да биде приоритет број # 1 на својот сопруг. Но, здравиот брак функционира само ако двајцата партнери се посветени меѓусебно да ги поддржуваат своите најголеми приоритети и да се заљубуваат секој ден, секој момент во една иста личност.