Зголемена интелектуална способност

Спирулината ја зголемува менталната енергија и ја подобрува работата на мозокот.

Интересно истражување направено во Јапониjа врз ученици и студенти од 18 до 25 години, покажува дека 81% од испитаниците имаат зголемени академски резултати (оцени) . Интересно е што тие земале само 1 грам спирулина дневно, а тоа е само 10% од препорачаната дневна доза. Такви драматични промени се должат на Гамалинолеинската киселина( ГЛА) , пигмнентот фикоцианин и амино киселината Леукоцин.

Човечкиот мозок е составен од 80% масти , на нервните ткива им се потребни” здрави” масти како ГЛА , за да фунционираат како што треба . ГЛА е ретка масна киселина која ја има во мајчиното млеко. На малите деца им е потребна ГЛА за создавање на што поголема мозочна маса со што се зголемува можноста за опстанок, брзо учење јазик, развивање на социјални интеракции, развивање на сетилата итн.

Фикоцианинот е редок син пигмент кој се наоѓа во спирулинта и кој ја подобрува работата на мозокот и на нервниот систем. Фикоцианинот помага заедно со амино киселините за создавање на нови неуро трансмитери, што ја зголемуваат менталната способност.

Успорено стареење на мозокот.

Секојпат кога клетките во нашето тело создаваат енергија се ослобдуваат слободни радикали. Овој процес се вика оксидација. Слободните радикали се честици кои се нестабилни и и се врзуваат со молекулите на клетките , при што се ослободува енергија која може да ги оштети клетките и ткивата. Слободните радикали најчесто се врзуваат за масните клетки. Мозокот и нервниот систем се воглавно составени од масти и се најподложни на уништување , со што доаѓа до забрзано старење на мозокот ( губење меморија, слаба концетрција, ориентација итн).

Спирулина содржи широк спектар на антиоксиданси кои ги уништуваат слободните радикали со што го успоруваат стареењето на мозокот.

Спирулина содржи големи колчества на витаминот Б12 , при недостаток на овој витамин може да дојде до дегенарација на нервите, предвремена сенилност , ментални болести како шизофренија.


Пробај уште денес! 
Нарачај Spirulina San Sebastian онлајн: https://alfalab.mk/proizvodi/san-sebastian-spirulina/
Продажни места:
Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.
Нарачки на телефон: (02) 3218-821
Секој работен ден од 8:30 до 15:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)