Рак на желудникот

На зголемен ризик од оваа болест се изложени пушачите, алкохоличари и лицата со болести на желудникот, како што се хронични атрофичен гастритис и полипи.

Вовед

Рак на желудникот е најчест малиген тумор. Кај мажите е на второто место, веднаш по ракот на белите дробови, а кај жените е на третото место, веднаш по ракот на градите и рак на матката. Најчесто оваа болест влијае на лицата од 40 – 60 години.

Причината за рак на желудник не е позната, но се знае дека некои фактори во исхраната може да придонесат за неговиот развој. Повеќето од нив се должи на пушењето и солената храна, додека овошјето, зеленчукот и црниот леб го намалуваат ризикот од рак на желудник. На зголемен ризик од оваа болест се изложени пушачите, зависниците од алкохол и лицата со одредени стомачни нарушувања, како што се хроничен атрофичен гастритис и полипи, а постои ризик и кај луѓето кај кои е пронајдена бактеријата Helicobacter pylori.

Дополнително влијаат и наследните фактори, па често се забележува дека заболуваат лица кај кој еден од родителите починал од рак на желудникот.

Одговор

Најчесто пациентите се жалат на губење на апетит, аверзија кон месо и маст, чуствување на мачнини после јадење, тешкотии во варењето на храната, гадење, повраќање и болки во стомакот. Во тешки случаи, се јавува и крв во столицата и повраќање крв, губење на тежината и анемија. Чести се и метастази во лимфните јазли, хранопроводот, панкреасот, дебелото црево и црниот дроб, но исто така има и случаи на метастази на далечните органи како што се јајниците.

Дијагноза

Ако лекарот за време на прегледот и врз основа на историјата и клиничките слики на пациентот се посомнева на рак на желудник, неопходно е да се направат дополнителни тестови за да се дијагностицира болеста. На дополнителни истражувања се изведуваат: РТГ на желудникот, лабораториски тестови и ултразвук, но најбезбедно истражување е гастроскопија која им овозможува директно гледање на сите делови на желудникот како и земање на ткиво за анализа на сомнителни области. За да се потврди дијагнозата, одредување на стадиум на болеста или за следење на терапијата се користат CT и туморски маркери.

Лекување

Рак на желудник обично се случува на излезниот дел на желудникот и долната третина на гастричнота тело. Од местото на кое се наоѓа ракот, зависи и третманот. Најважниот фактор за предвидување се длабочина на инвазијата и присуство на метастази. Единствениот начин да се излечи е хируршко отстранување на туморот, а хирургија вклучува отстранување на сите или на дел од стомакот и околните лимфни јазли. Други методи на лекување се зрачење и хемотерапија. Се користат по хируршкиот зафат во лечењето на болеста во напредна фаза. Метастази, каде и да се наоѓаат имаат лош знак за предвидување.