Преработено месо – ризици & болести

Луѓето кои јадат често преработено месо имаат зголемен ризик од леукемија.

Ризици од рак предизвикани од преработено месо- виршли, паштети

Преработеното месо како виршлите во хот дог претставува непотребно здравствен ризик за децата, но тие се опасни и за возрасните! Со текот на времето, колку повеќе се конзумира вакво месо, толку поголем ризик постои за здравјето на луѓето.

Мариана Штерн, епидемиолог за рак на Универзитетот во Калифорнија, вели дека во преработеното месо е пронајдена сомнителната хемикалија, без разлика од каде доаѓаат нитратите тие можат да се претворат со орални бактерии интро нитрити, кои за возврат можат да реагираат во стомакот … за да се формираат N-Nitroso соединенија, агенси кои предизвикуваат рак.

Американците јадат околу 20 милијарди хот дози годишно, како и големи количини сланина, филети, салами и други преработени меса. Секоја дневна доза на преработено месо го зголемува ризикот од рано умирање за 20 проценти, вклучително и од рак, според една студија од Харвардската школа за јавно здравје.

Секоја година, повеќе од 140.000 Американци се дијагностицирани со колоректален карцином и повеќе од 50.000 умираат од него.

Според многу студии јадењето на преработеното месо го зголемува ризикот од колоректален карцином. Студиите, исто така, покажуваат силна врска меѓу другите видови на рак и преработено месо. На пример, NIH-AARP студија за исхрана и здравје открила дека преработеното црвено месо е поврзано со 10 отсто зголемен ризик од рак на простата со секои 10 грама зголемен внес.

Една студија во Тајван покажа дека потрошувачката на преработено и пушено месо може да го зголеми ризикот кај децата од леукемија. Студијата во Австралија покажа дека ризикот за рак на јајчниците кај жените е зголемен како резултат на големи количини преработено месо.

Што да се јаде наместо преработено месо

Значи, следниот пат кога ќе бидете во искушение да земете некој хот дог, сендвич за себе и за децата, подобро е да размислите двапати за тоа. Но, тоа не значи збогум засекогаш на вкусната храна. Обидете се со некои од овие рецепти и прехранбени идеи кои ќе ви помогнат да бидете сити, но со храна полна со хранливи материи, која нема никаква поврзаност со рак.

  • Исхрана базирана на производи од растително потекло.
  • Сендвич со путер од кикирики со парченца банана.
  • Полна чинија грицки од семиња, семки од тиква, соја, интегрални топчиња без глутен.
  • Полна чинија овошје.