Потпури рецепти за фантастичен празничен мирис

Помислата на есен и зима во кујната многу често резултира со богати вкусови и мириси на јаки зачини, топли печени овошја и сочни преливи. Божичните колачи во рерната ќе ја исполнат целата куќа со неверојатни ароми на цимет, јаболки, тиква, ѓумбир и каранфилче. Овие неколку рецепти ќе ви помогнат да ја задржите празничната миризба постојано во вашиот дом и секое утро да ве потсетува на топлите бабини колачи.

1. тиква

Потпури со тиква

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

  • 4.5л. јаболкова ракија
  • 1 тиква сечкана на парчиња
  • 3 стапчиња цимет
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 1 лажица каранфилче

Подготовка: Наполнете ¾ од садот со јабокова ракија и додадете ги сите состојки и мешајте на тивок оган. Додадете вода по потреба.

1

Овошен коктел

  • 1л. Вода
  • 2 портокали, излупени
  • 1 јабоко, исечено на половина
  • 3 стапчиња цимет
  • 3 парчиња ѕвездовиден анасон
  • 1 лажица свеж ѓумбир
  • 1 лажица каранфилче
  • ¼ лажица сува кора од портокал

Подготовка: Ставете ги сите состојки на тивок оган и оставете да се вари.

3

Потпури од сушени јаболки

  • Сушени јаболки
  • Мелен цимет
  • Стапчиња цимет
  • Ќесичка растителен чај
  • Неколку парчиња тиква
  • Каранфилче
  • Гранчиња бор
  • Јаболков сок по потреба

Подготовка: Ставете ги сите состојки во сад на тивок оган. Потоа сместете ги во тегла.

4

Потпури со брусница и цимет

  • 2 портокали
  • 3 стапчиња цимет
  • 250гр. Брусница
  • 3 лажици каранфилче
  • Рузмарин

Подготовка: Ставете ги сите состојки во сад на тивок оган. Сместете во тегла