Највкусниот домашен соја сос

Соја сос е многу вкусна состојка направена од ферментирана соја и пченица. Потекнува од Кина и се користи во кујните повеќе од 1.000 години. Денес, тоа е еден од најпознатите производи од соја ширум светот. Тоа е главна состојка во многу азиски земји и се користи широко низ останатиот дел од светот.

Оваа статија испитува како се произведува соја сос и неговите потенцијални здравствени ризици и придобивки.

Што е соја сос?
Соја сос е солен течен додаток кој традиционално се произведува со ферментирање на соја и пченица. Зборот „соја“ доаѓа од јапонскиот збор за соја сос, “shoyu”.  Четирите основни состојки во соја сос се соја, пченица, сол и ферментирачки агенси како квасец. Регионалните сорти на соја од соја може да имаат различни количини на овие состојки, што резултира со различни бои и вкусови.

Како се прави?
Многу различни видови на сос од соја се достапни. Тие можат да бидат групирани врз основа на нивните методи на производство, регионални варијации, разлики во боја и вкус.

Традиционално производство
Традиционалниот соја сос е направен со натопување соја во вода и печење и дробење на пченицата. Потоа, сојата и пченицата се мешаат со култивирана мувла, најчесто Aspergillus, и потребни се два до три дена да се развијат. Следно, се додава вода и сол, а целата мешавина останува во резервоарот за ферментирање од пет до осум месеци, иако некои видови може да останат и подолго.

За време на ферментацијата, ензимите од калапот дејствуваат на протеините од соја и пченица, постепено ги кршат во амино киселини. Скробот се претвора во едноставни шеќери, потоа ферментира до млечна киселина и алкохол. По завршувањето на процесот на стареење, смесата се поставува на ткаенина и се притиска за ослободување на течноста. Оваа течност потоа се пастеризира за да ги убие сите бактерии. Конечно, соја сосот се пакува во шишиња.

Висококвалитетен соја сос користи само природна ферментација. Овие сорти често се означуваат како природно приготвени. Списокот на состојки обично содржи само вода, пченица, соја и сол.

Содржина на хранливи материи на соја сос:
15 ml традиционално ферментиран соја сос содржи:
Калории: 8 грама
Јаглехидрати: 1 грам
Маснотии: 0 грама
Протеини: 1 грам
Натриум: 902 мг
Содржи високо количество сол, обезбедувајќи 38% од препорачаниот дневен внес (RDI). Иако соја сосот има релативно висока содржина на протеини и јаглени хидрати по волумен, тоа не е значаен извор на овие хранливи материи.

Соја сос и здравствени придобивки
Истражувањата за соја сос и неговите компоненти откриле некои потенцијални здравствени придобивки, вклучувајќи:

Може да ги намали алергиите: 76 пациенти со сезонски алергии земале 600 mg додаток од соја сос на ден и покажале подобрени симптоми. Количината што ја консумираат одговара на 60 ml сос од соја дневно.

Помага со варењето на храната: Супа од соја сос била дадена на 15 лица, што резултирало со зголемена секреција на стомачни сокови. Се смета дека зголемената секреција на сок од желудник помага во варењето.

Здравје на стомакот: Некои изолирани шеќери во сос од соја имаат позитивен пребиотички ефект врз одредени видови бактерии кои се наоѓаат во цревата. Ова може да биде корисно за здравјето на стомакот.

Извор на антиоксиданти: Сок од темна соја содржи неколку силни антиоксиданти.

Го подобрува имунолошкиот систем: Јаглените хидрати кои ги содржи овој сос го подобруваат имунитетот.

Иако некои од овие резултати звучат ветувачки, премногу е рано да се каже дали сос од соја може да придонесе за навистина значајни здравствени придобивки кога се консумира на нивото што се наоѓа во просечната исхрана.