Помислата на есен и зима во кујната многу често резултира со богати вкусови и мириси на јаки зачини, топли печени овошја и сочни преливи. Божичните колачи во рерната ќе ја исполнат целата куќа со неверојатни ароми на цимет, јаболки, тиква, ѓумбир и каранфилче. Овие неколку рецепти ќе ви помогнат да ја задржите празничната миризба постојано во вашиот дом и секое утро да ве потсетува на топлите бабини колачи.
Потпури со тиква
- 4.5л. јаболкова ракија
- 1 тиква сечкана на парчиња
- 3 стапчиња цимет
- 1 лажица екстракт од ванила
- 1 лажица каранфилче
Подготовка: Наполнете ¾ од садот со јабокова ракија и додадете ги сите состојки и мешајте на тивок оган. Додадете вода по потреба.
Овошен коктел
- 1л. Вода
- 2 портокали, излупени
- 1 јабоко, исечено на половина
- 3 стапчиња цимет
- 3 парчиња ѕвездовиден анасон
- 1 лажица свеж ѓумбир
- 1 лажица каранфилче
- ¼ лажица сува кора од портокал
Подготовка: Ставете ги сите состојки на тивок оган и оставете да се вари.
Потпури од сушени јаболки
- Сушени јаболки
- Мелен цимет
- Стапчиња цимет
- Ќесичка растителен чај
- Неколку парчиња тиква
- Каранфилче
- Гранчиња бор
- Јаболков сок по потреба
Подготовка: Ставете ги сите состојки во сад на тивок оган. Потоа сместете ги во тегла.
Потпури со брусница и цимет
- 2 портокали
- 3 стапчиња цимет
- 250гр. Брусница
- 3 лажици каранфилче
- Рузмарин
Подготовка: Ставете ги сите состојки во сад на тивок оган. Сместете во тегла