Ова е првиот знак дека имате хипертензија: Лекарите посочуваат симптом кој не смеете да го игнорирате!

Понекогаш е тешко да се препознаат раните симптоми на високиот крвен притисок. Тоа е особено страшно кога лицата немаат апарат за мерење на крвниот притисок во својот дом.

Притисокот може да биде висок, а тие да немаат претстава што се случува со нивното тело и симптомите да ги поврзуваат со замор или други причини.

Лекарите посочуваат симптом кој не смеете да го игнорирате, а може да биде показател дека вашиот притисок е често над границите на нормалата.

Лекарите се сигурни дека една промена со вашата коса може јасно да покаже дека имате проблем со висок крвен притисок.

Високиот крвен притисок, медицински наречен хипертензија, го отежнува протокот на крв низ телото, ставајќи го срцето на голем ризик. За да забележите дека страдате од оваа болест на време и да започнете со третман на време, еден знак може да ви помогне.

Јапонските лекари откриле дека луѓето кои имаат хипертензија имаат и опаѓање на косата пред да се дијагностицира нивниот проблем со хипертензија, а тоа се покажало точно дури кај 52 % од случаите. Оваа промена се јавува во повеќето случаи кај мажите.

 Д-р Јоманда, кој ја водела оваа студија, вели дека ако забележите ненадејно и силно опаѓање на косата, посетете лекар и проверете го крвниот притисок.

Секако покрај опаѓањето на косата и овие симптоми може да укажуваат на хипертензија:

  • Заматен вид
  • Скратен здив
  • Болка во градите
  • Вртоглавица

Главоболка

Брзиот начин на живот ни налага и редовно контролирање на крвниот притисок, а со квалитетен дигитален апарат за мерење на притисокот ќе можеме при секој симптом да не погодуваме што ни е туку да провериме и да реагираме навреме.

 

Auron TMB 1117 може да ги нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/auron-tmb-1117/

Аурон апаратите може да ги може да ги набавите во аптеките на: Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)