Кои луѓе не смеат да помислат на диета??!

Многу луѓе се борат со тежина, фрустрирачки премин од една диета во друга и на крајот повторно ја враќаат изгубената  тежина. Постојат бројни методи, вклучително и алтернативен пост, постат од 16 до 18 часа секој ден и пост од 24 часа неколку пати неделно. Клучниот концепт за секоја од овие е дека за време на часовите за јадење јадете нула (или колку што е можно поблиску до нула) калории.

Кој не треба да пробува вакво постење на организмот?
За овие 7 пациенти, препорачувам модифицирање – наизменичното постење за да спречите потенцијално создавање на понатамошно здравствено оштетување.
Камења во жолчка. Кога се изгладнувате, жолчното кесе не ја ослободува жолчката. Така, црниот дроб станува сконцентриран. Прекинувањето на брзината значи дека вашиот жолчен меур може силно да го ослободи каменот (од тоа издигнување) што може да заглави во жолчниот канал. За повеќето луѓе, ова нема да биде проблем, но ако имате проблеми со жолчното ќесе, мора да бидете внимателни!  Една студија покажала кај луѓето со жолчни камења, долгорочен зголемен ризик за хоспитализација во текот на ноќта.
Жена. Жените се почувствителни на глад, имаат хормони кои го регулираат гладот, како што се лептин и грелин. Извинете, дами: забележав, во споредба со момци, на жените им треба подолг пост (18 часа или подолго) за да има резултати, потенцијално создавајќи хормонски нерамнотежи.
Нарушувања во исхраната. Ако имате булимија или на некој друг начин се борите со други психолошки нарушувања во исхраната, наизменичното постење може да ги влоши тие проблеми. Ако се борите со нарушувања во исхраната, јас апсолутно препорачувам да не вршите ваков ПОСТ.
Проблеми со надбубрежните жлезди. Постот може да го задржи вашиот стрес хормон кортизол, нагласувајќи ги веќе преработените надбубрежни жлезди. Една студија со 16 млади здрави жени доброволци кои постеле 48 часа имале покачени нивоа на кортизол, што укажува дека постот може да создаде стрес.
Хипотироидизам. Истражувањата покажуваат дека постот го намалува Т3, вашиот активен тироиден хормон. Повторно, ова не треба да биде проблем за повеќето луѓе, но ако имате лесен до умерен хипотироидизам, треба да размислите за модифицирање на интермитентниот пост.
Болест во најава. Вашето тело има потреба од стабилно снабдување со хранливи материи кога сте болни. Исто така може да создаде физиолошки или метаболички стрес; последното нешто што ви треба кога имате вирус или грип.
Тип 1 дијабетес. Ако земате инсулин за контрола на гликозата во крвта, постот може да го намали шеќерот во крвта на потенцијално опасни нивоа. Откако вашето тело ќе се навикне на повремено постење, оние нивоа на гликоза може да се стабилизираат, но на почетокот овие опасни капки може да создадат катастрофи.

 

Како да започнете со интермитентно постење
Една стратегија која ја препорачувам на пациентите е обилна вечера, а следното утро, задоцнет појадок.  Тоа создава околу 12-часовен или подолг прозорец за гладување – поголемиот дел од тоа додека спиете – што му помага на вашето тело да согорува масти.  Ако имате некој од овие услови, препорачувам да работам со квалификуван нутриционист или диететичар кој е запознаен со наизменичното постење, за да ви помогне да ги модифицирате работите додека не се навикнете и не се едуцирате доволно за овие начини на исхрана.