КОГА и КАКО ги комбинирате оброците е најважниот чекор за здраво слабеење

Кога јадете е речиси исто толку важно колку што јадете
Иако нашето тело не е вистински часовник, има внатрешен часовник кој работи приближно секои 24 часа. Овој ритам го одржува нашето тело да функционира како распоред. Тоа му помага на телото да се прилагоди на промените во животната средина, на спиење и на јадење.

Јасно е дека она што го јадете може да влијае на вашето тело. Но, кога јадете, исто така може да има ефект. Времето на оброците и закуски може да влијае на:
регулирање на метаболизмот;
регулирање на телесната тежина;
управување со болести поврзани со дебелина;
циклус на спиење;
Прочитајте за да дознаете што вели науката за ритамот  и навиките за јадење и како тие влијаат едни на други.

Кога треба да јадам?
Обидувајќи се да дознаете кое е најдоброто време за јадење може останете збунети, а истражувачите бараат одговори.Една студија покажала дека оние кои доцна ручаат (по 3:00 часот) губат помала тежина од оние кои си јадат порано. Во однос на времето на појадокот и вечерата, не постојат клучни разлики. До 6-7 часот е ограничување за вечера, што може да го намали вкупниот внес на калории за 244.

Што за појадок?
Мешани мислења има во однос на тоа дали појадокот придонесува за слабеење. Јас од лично искуство, тврдам дека со појадок се намалува внесот на масти во исхраната и дефинитивно појадокот е најважниот оброк во денот. Тогаш можете да си дозволите повеќе калории, со што ќе го намалите внесот на калории во текот на денот.

По разгледувањето на студиите во врска со влијанието на појадокот врз тежината, Министерството за земјоделство на САД препорачува луѓето да јадат појадок богат со хранливи материи за да си помогнат во управувањето со телесната тежина и да го подобрат вкупниот внес на хранливи материи.

Време за јадење
Врската помеѓу природниот биоритам на телото и зголемувањето на телесната тежина е многу повеќе од она што го јадете. Ограничувањето на она што јадете до одредено врее секој ден го става вашето тело на распоред. Овој биоритам кога ќе се промени, на телото му е тешко да се прилагоди. Ова може да објасни зошто поделбата на три оброци во шест може да биде прилагодување за некој се решава на диета. 

Редовните оброци исто така играат долгорочна улога во телесната тежина. Глад се чувствува на секои три до пет часа. Обидете се да јадете во исто време секој ден. Можете да ги задржите здравите, високо-заситени закуски како зеленчук и сирење и да ги јадете помеѓу оброците за да го спречите вашиот апетит.

Време на спиење
Неспиењето го нарушува внатрешниот часовник на вашето тело и метаболизмот и може да влијае на хормоналната рамнотежа. Истражувањата покажуваат дека ова нарушување може да ги збуни сигналите на вашето тело за умор и глад и да ги зголеми вашите желби за шеќер и храна.

Според една студија, луѓето кои јаделе и спиеле различно од нивниот биоритам имале симптоми на метаболичен синдром. Метаболниот синдром е името за комбинација на нарушувања кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес.

Зошто имаме тенденција да грицкаме навечер?
Истражувањата покажуваат дека промената на спиење и внатрешниот часовник на телото може да предизвика да јадете во погрешно време и да накачите некој килограм плус.
„Ноќните бувови”, кои спијат помалку, еве со што се соочуваат:
јадат брза храна
газирани сокови
помалку овошје и зеленчук

Севкупно, тие јаделе скоро ист износ на калории како луѓе кои спијат нормално и внесуваат толку калории дневно, но не се исти калориите внесени во 8 часот наутро и 4 часот по полноќ.

Дали поделбата на оброците има придобивки?
Ако вежбате редовно и сакате да одржите чиста маса, можеби ќе бидете заинтересирани за поинаков распоред на јадење. Тоа се разликува од јадење по редовен распоред, бидејќи го ограничувате внесот на енергија на одредени временски периоди од денот. Оваа студија покажа намалување на масното ткиво и тежина за луѓето кои го практикуваа ова.
Истражувањата покажуваат дека овој распоред помага при:
– има слични ефекти како интензивна вежба;
– го намалува забрзаниот срцев ритам;
– намалување на крвниот притисок;
– помага со губење на тежината;
– намалување на ризикот од коронарна артериска болест;
– потиснување апетит;

Кој е најдобриот начин да ги задоволите вашите потреби за храна, а со тоа вашите оброци?
Ограничувањето на калории се верува дека е најефективниот метод за губење на тежината, но кога јадете, тоа влијае на темпото на губење телесна тежина. Препорачаниот начин за управување со внесот на храна е да имате распоред за јадење кој одговара на вашиот животен стил.