ДАМИ… таинствен рак на дојка убива…

Ракот на дојката е рак број еден кој ги убива жените. Возраста, исхраната, физичката активност и начинот на живеење играат важна улога во развојот на рак на дојка, но сепак, околу 15 проценти од жените кои имаат рак на дојка веќе имаат генетска подложност.

Ракот на дојката е малигнитет (абнормални клетки) што се јавуваат во млечните жлезди. Тоа влијае и на мажите и на жените, иако е многу почеста кај жените. Научете како да ги препознаете физичките знаци на рак на дојка и тоа може да го спаси вашиот живот – раната дијагноза е клучна за лекување и закрепнување. Предупредувачките знаци на рак на дојка обично се визуелни, кои може да вклучуваат грутки пронајдени во градите и околните лимфни јазли. Невидливи знаци вклучуваат болка и иритација на кожата околу градите.

Грчеви или јазли кои се чувствуваат на или во внатрешноста на градите
Секогаш треба да вршите месечно испитување на вашите гради. Бидете сигурни да ги проверувате сите области на градите и реагирајте за какви било абнормалности. Една од најчестите симптоми на рак на дојка е безболна грутка или задебелување во градите или пазувите. Ако откриете грутка, веднаш јавете се кај вашиот лекар.

Промена на големината или обликот на градите
Честа појава е промена на формата или големината на градите.

Исцедок на брадавиците или црвенило
Кога постои испуштање исцедок од една брадавица може да биде знак за рак на дојка, особено ако се појавува без да се притисне брадавицата и да настане црвенило.

Превртена брадавица

Болка или чир на градите што не се лекува

Промена на кожата на дојката, брадавицата или ореолата
Потемната површина на кожата околу брадавицата – се гледа или се чувствува. На пример, градите може да бидат топли, нежни или отечени, или да изгледаат црвени и лушпести.

Доцни знаци и симптоми
Бидејќи ракот расте поголем, ова се симптоми кои можат да се појават:
болка во коските
гадење
губење апетит
губење тежина
создавање на течност околу белите дробови
главоболка
двоен вид
мускулна слабост