КАКО, МОЛАМ? Знаци дека мозокот ти старее многу побрзо од тебе

Како човек старее, настануваат бројни промени на мозокот, како намалување на ткивото на мозокот, намалување на протокот на крв и комуникацијата помеѓу мозочните клетки. Сите овие промени може да го попречат когнитивното функционирање, особено помнењето и учењето.

Мозокот функционира како систем во кој околу 85 милијарди неврони работат цело време. Стареењето на мозокот може да се манифестира во пречки во комуникацијата помеѓу тие системи, а “неуредниот“ стил на живот е најодговорниот за менување на кодот на нашите клетки.

До одредена мера, стареењето на мозокот е неизбежно, но не е кај секого исто. Секој поединец и секој мозок ги погаѓа поинаку. Некои мозоци се однесуваат “во склад“ со годините, некои се постари, а некои помлади од реалната возраст на поединецот.

Постои начин како и ти да го одржиш мозокот млад.

ХОЛИНОТ на Dr.Viton – Choline е микронутриент без кој и мозочните и нервните клетки не работат правилно и се смета за дневна доза младост за функционирање на мозокот. Со холин, мозокот е заштитен од сите лоши навики кои може да поттикнат негово предвремено стареење.

КАКО ХОЛИНОТ ГО ШТИТИ МОЗОКОТ?

Во процесот на мераболизам од т.н. холинергички влакна се создава невротрансмитер (супстанца која ги пренесува нервните импулси) – ацетилхолин. Кога се концентрираш, акумулираниот холин се претвора во ацетилхолин, кој го активира мозокот. Овој процес не може да се изврши ако немаш доволно холин во организмот и е типична состојба за лица кои се заборавни и склони на депресија.

Холинот му е потребен на мозокот за создавање на ацетилхолин, невротрансмитер кој влијае на меморијата, структурата и организацијата на различни регии во мозокот, како и за создавање на неврони и синапси во мозокот.

При недостаток на холин, цели колонии на холинергички неврони умираат, поради што може да дојде до Алцахјмерова болест, која резултира со губење на помнењето.

Здравјето на твојот мозок во основа е секое твое движење, мисла, издишување, но и здравјето на сите витални органи. Dr.Viton – Choline – твој влог за бистар, млад и здрав мозок!

Нарачај веднаш на телефонскиот број (02) 3218-821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот.

или нарачајте онлајн:

https://alfalab.mk/proizvodi/choline/

(Достава до домашна адреса со брза пошта)

Dr. Viton – Choline капсулите можеш да ги набавиш во Зегин, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, во дрогериите на dm и во сите подобро снабдени аптеки.