Почнавте многу често да заборавате? Дознајте со што да го нахраните мозокот

На сите ни се има случено, да заборавиме каде сме ги оставиле клучевите, да заборавиме зошто појдовме во кујна или да го заборавиме датумот на раѓање на нашето дете. Кога сме млади, не обрнуваме многу внимание на ваквите пропусти, бидејќи веруваме дека се должат на оптовареноста. Но, истото не важи за постарите!

Секое заборавање за постарите генерации е причина за грижа. Особено за оние баби и дедовци кои се одговорни за грижата на нивните внучиња.

Мемориските лапсуси знаат да предизвикаат фрустрација иако најчесто не се причина за грижа, а уште помалку се најава за деменција.

Зошто забораваме?

Како човек старее, така се соочува со физиолошки промени кои може да предизвикаат грешки во мозочната функција кои ги земаме здраво за готово. Потребно ви е повеќе време за да научите или да се потсетите на старите информации? Не сте толку брзи како порано? Од овие причини, лесно е да го поистоветувате забавувањето на менталните процеси со вистинското губење на меморијата. Дајте си време и ќе видите дека информациите ќе ви дојдат на ум.

Вистина е дека одредени мозочни промени се неизбежни на старост, но сериозните мемориски проблеми не се должат на годините. Затоа, важно е да се знае разликата помеѓу нормалното заборавање кое доаѓа со годините и симптомите кои укажуваат на потенцијален когнитивен проблем.

Мозокот е во состојба да продуцира нови мозочни клетки на која било возраст, па значителното губење на меморијата никако не смее да се препише на годините. Исто како и мускулната сила, мора да ја користите за да не ја изгубите. Вашиот животен стил, навики и дневни активности, имаат големо влијание на здравјето на мозокот. Без оглед на годините, постојат безброј начини да ги подобрите когнитивните способности, да превенираат загуба на меморијата и да ја заштитат сивата материја.

Постојат многу причини поради кои може да се соочите со когнитивни проблеми, вклучувајќи стрес, депресија и недостиг на витамини.

Стресот е еден од најголемите непријатели на мозокот. Со текот на времето, хроничниот стрес ги уништува мозочните клетки и го оштетува хипокампусот, делот од мозокот задолжен за создавање нови и зачувување на старите сеќавања.

Депресијата ги имитира симптомите на губење на меморијата, тешко ви е да се концентрирате, да останете организирани, да ги запомните нештата и да ги завршите задачите. Депресијата е вообичаен проблем меѓу возрасните, особено ако не сте социјално активни како порано или ако сте се соочиле со големи загуби и промени (пензионирање, сериозна медицинска дијагноза, загуба на сакана личност).

Недостигот на витамин Б12 може да предизвика трајни штети на мозокот. Витаминот Б12 ги штити невроните и затоа е клучен за нормалното функционирање на мозокот. Постарите луѓе имаат понизок ранг на апсорпција на хранливите материи и затоа полесно остануваат без Б12.

Што да преземете?

Најновите студии сугерираат дека магнезиумот е есенцијален минерал кој може да помогне со мемориските подвалувања поттикнати од годините. Студијата објавена во Неурон, потврди дека магнезиумот го подобрува капацетот за учење, работната меморија и долгата и кратката меморија кај лабораториските глувци. Постарите глувци, покажале подобри резултати на тестовите за учење.

На пазарот постои производ чиј состав е специјално дизајниран да ги адресира сите потенцијални загрозувачи на меморијата и мозочниот капацитет. Станува збор за Dr. Viton Magnezan NEURO чија формула се заснова на магнезиумот, клучниот Б12, но содржи и Л-карнитин, витамин Ц, Јод, (Б1, Б2, Б3, Б6, Д3 и Гинко Билоба.

Оваа лесно апсорбирачка формула ќе ги одржи синаптичките врски меѓу мозочните келии и ќе го спречи нарушувањето на каналите одговорни за меѓуклеточна сигнализација.

Ако упорно ве загрижува деменцијата, тогаш добро е да знаете дека Dr. Viton Magnezan NEURO делува превентивно и на оваа состојба.

Dr. Viton – Magnezan Neuro можете да го нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-neuro/

Dr. Viton – Magnezan Neuro може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)