И на децата им е потребна Омега 3

Иако на децата им се потребни помали количества, користа од омега-3 масните киселини е несомнена.

Според авторитетни студии, на оптималниот развој на мозокот, нервниот систем и ретината на малите деца се влијае поволно со редовниот внес на омега-3 масните киселини, а според некои експерти дури и се забележува долгорочно влијание врз однесувањето и нивната способност за учење.

Најновите испитувања покажуваат дека кај децата со дислексија и диспараксија, депресија, синдром со дефицит на внимание и хиперактивност, аутизам, концентрацијата на докозахексаноевата киселина (DHA) е значително пониска од нормалното.

Како докозахексаноевата киселина, така и еикозапентаноевата (МИА) се дел од составот на омега-3 масните киселини.

Затоа е разумно дневното мени на децата да се избира така што тие да го внесуваат потребното количество омега-3 масни киселини за развојот на мозокот, нервниот, кардиоваскуларниот систем и видот. Омега-3 масните киселини се содржат главно во масната риба, како и во оревите, ленено семе, сојата …

Дел од овие производи сепак не се погодни за исхрана на малото дете. За децата до 2-годишна возраст е опасно да јадат семкасто овошје поради опасност од задавување. Тие можат да се вклучат како состојка во колач, но количината на омега-3 во овој случај ќе биде мала. Лененото семе и маслото не се соодветен производ за конзумација кај малите деца. Со сојата е препорачливо да се внимава. Треба да се има предвид дека составот на омега-3 масните киселини во растителните производи и рибата е различен.

Присуството на рибата во менито на малото дете сепак бара претпазливост, бидејќи ризикот рибата, особено мрсните видови, да содржат повеќе жива е поголем … Не е толку страшен и фактот дека рибата не е секогаш омилена храна од детето.

Неделното мени на детето мора да вклучува најмалку еден оброк со риба. Имајќи ја во предвид сепак релативната мала количина која се консумира, дури и кога детето со задоволство јаде риба, не може да ја обезбеди потребната количина омега-3 за неговиот организмот.

Децата исто така можат да прифатат додатоци во исхраната, кои содржат корисни за нивниот развој омега-3 масни киселини. Препорачливо е тие да се земаат и од бремените жени. Бебињата го добиваат потребното количество преку мајчиното млеко. Прехранбените адитиви можат да се земаат кога детето ќе наполни 3 години. Од оваа возраст дневната препорачана доза омега-3 масни киселини е половина грам.