Еве што ќе ти го набилда имунитетот како никогаш порано!

Имунитетот е природна одбрана на телото против микробите кои предизвикуваат болести. Звучи едноставно: ако имаш силен имунитет тогаш помали се шансите да се разболиш!

Здравата и балансирана исхрана, добриот сон и вежбањето се фактори за кои со сигурност е докажано дека ја засилуваат функцијата на имуниот систем.

Куркуминот или турмерик е топол зачин со сончево жолта боја, кој се добива од коренот на растението Куркума.  Иако интензивно се користи во кулинарските специјалитети од Азија, во последно време лесно е достапен и кај нас.

Освен што им дава препознатлив вкус на јадењата, куркуминот има безброј придобивки за човековото здравје, една од нив е и способноста да го модулира и стимулира имуниот одговор.

Докажано е дека Куркуминот може успешно да ја модулира активацијата на Т клетките, Б клетките, макрофагите, неутрофилите, НК клетките и дендричките клетки. 

Куркуминот има способност и да ја намали и експресијата на различните проинфламаторни цитокини, и ветувачка е неговата примена при имунолошките нарушувања каде е потребно да се постигне баланс за оптимален имун одговор.

Куркуминот има предност над другите имуностимулатори затоа што го стимулира имуниот систем, но не предизвикува хиперсензитивни реакции кои може да се проблем кај астмата, алергиите  и кај автоимуните заболувања.

Куркуминот ја помага функцијата на имуниот систем така што го намалува воспалението, и го стимулира и нормализира имунитетот.

Куркуминот ја нормализира и балансира имуната функција во насока на добивање на сакан имун одговор, и избегнување на презасилените или несоодветни реакции, како при алергии и автоимуност, кога имуниот одговор делува разорувачки врз нормалните клетки и ткива.

Но куркуминот има и еден недостаток, но истиот за среќа лесно се коригира!

Свежиот куркумин недоволно добро се апсорбира  во телото. Слична е и ситуацијата и кај некои суплементи каде поголем дел од куркуминот останува неискористен во цревата, а оној дел што ќе успее да се апсорбира многу брзо се метаболизира.

За да се избегне ваквата појава, во поквалитетните додатоци во исхраната, куркуминот секогаш е во комбинација со пиперин, екстракт од црниот бибер, за кој е докажано дека многукратно ја зголемува биоискористливоста на куркуминот.

San Sebastian Turmeric – Curcumin е висококвалитетен додаток во исхраната, кој содржи концентриран екстракт на куркумин, во комбинација со пиперин, кој има моќ да ја зголеми апсорпцијата на активната супстанца и да обезбеди максимален позитивен ефект!

Куркуминот е најдобро чуваната тајна за засилување на имунитетот, го пијат паметните луѓе за да останат здрави. А сега можеш да го пиеш и ти!

Направете брза онлајн нарачка – https://alfalab.mk/proizvodi/kurkuma/

San Sebastian – Куркума (Turmeric) може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети… во дрогериите на Cosmo – Tinex, dm – дрогерии сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)