Домашен лек со домашно вино против чир и вознемирени црева

За подготовка на овој лек се мешаат 10 лажици листови и корен од коприва, 1 лажица пелин и 1 лажица смрекини бобици. Оваа мешавина се става во 1 литар домашно квалитетно црвено вино да отстои 12 часа. Потоа се додаваат 3-4 лажици домашен мед и се вари околу половина час. Садот со виното се вари и се чува во затворен сад додека не се олади.

Се конзумира со средна собна температура, пред јадење по една супена лажица.