Анемијата поттикнува депресија

И анемијата поттикнува депресија, а не само стресот! 

Срцебиење, недостиг на воздух, слаба концентрација, страв, постојано те совладуваат различни симптоми поради кои те фаќа паника.

И најлесно е да го обвиниш стресот, нели?

Малкумина знаат дека анемијата или ниското ниво на железо во крвта ги поттикнува истите симптоми како:

  • чувство на постојан замор,
  • поспаност,
  • недостиг на концентрација, 
  • анксиозност проследена со краток здив и срцебиење.

Железото е најдефицитарен минерал

Железото е најчесто отсутниот минерал меѓу популацијата, дури 25 % од луѓето во светот се анемични. Жените имаат скоро двојно поголема потреба од железо во однос на мажите. Статистиките велат дека 1 од 5 жени во репродуктивната возраст, имаат анемија со недостаток на железо.

Повеќе железо за повеќе насмевки

Она што содржи најмногу железо и што најбрзо ќе почне да делува е Spirulina San Sebastian!

Спирулината се смета за чудо од природата, бидејќи содржи дури 23 пати повеќе железо од спанаќот. Но, не е важна само високата количина, уште поважно е колку од таа количина ќе заврши во крвта.

И по тоа прашање спирулината предничи, бидејќи железото што го содржи е биоразградливо и затоа комплетно и лесно се апсорбира.

Железото е неопходен минерал за продукција на хемоглобин – протеин кој им овозможува на црвените крвни зрнца да ги снабдуваат ткивата и мускулите со кислород.

При ниски нивоа на железо во крвта, помалку кислород стасува до клетките, па затоа се јавува замор, слабост, вртоглавица, вознемиреност, па дури и депресија.

И студиите го велат истото!

Студијата од 2020 (во BMC Psychiatry) откри дека луѓето кои имаат ниско ново на железо во крвта, имаат поголем ризик од анксиозни нарушувања, депресија, проблеми со спиењето и психотични нарушувања.

Дефицитот на железо влијае на невролошкото функционирање и развој поради неговата улога во низа мозочни процеси, регулирање на расположението, емоциите и психолошкото однесување.

Количината на железо во  мозокот е контролирана од крвно-мозочната бариера. Таа е колекција на крвни садови кои го регулираат движењето на јоните, молекулите и клетките помеѓу крвта и мозокот со цел да се одржи хомеостазата.

Оваа бариера  ја контролира количината железо што може да помине во мозокот, врз основа на тоа колку од минералот има на располагање. Ако твоето тело има недостаток на железо, толку помалку железо ќе може да навлезе во мозокот.

Истражувањето на „European Journal of Clinical Nutrition“ покажа дека просечното ниво на феритин (маркер на складирано железо) бил значително помал кај депресивните луѓе.

Пред да посегнеш по лекови за смирување, провери ја крвната слика. Spirulina San Sebastian е секогаш тука да ти даде енергија, сила и многу железо.

San Sebastian Spirulina производите можете да го набавите во аптеките на: Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети … во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Тинекс и во сите подобро снабдени аптеки.

San Sebastian Spirulina можете да го можете да го нарачате онлајн
https://alfalab.mk/kategorija/san-sebastian/

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
*(Достава до домашна адреса со брза пошта)