8 симптоми на менингитис кои сите родители треба да ги знаат

Симптоми
Според Центрите за контрола на болести и превенција, симптомите на менингитис може да се појават или одеднаш или во текот на неколку дена. Тие обично се појавуваат за 3 до 7 дена по инфекцијата.
Раните симптоми на менингитис вклучуваат:
гадење и повраќање
треска
главоболка и вкочанет врат
мускулна болка
чувствителност на светлина
конфузија
ладни раце или нозе и шарена кожа
во некои случаи, осип што не исчезнува
Посериозните симптоми вклучуваат напади и кома.

Кај доенчињата настануваат промени од типот:
забрзано дишење
одбиваат да цицат и стануваат нервозни
претерано плачење
вкочанети, но отсечни движења

Осип при менингитис
Осип на менингитис се јавува ако крвта протекува во ткивото под кожата. Може да започне со неколку мали точки во кој било дел од телото, потоа да се шири брзо и да изгледа како свежи модринки. Постои тест со стакло, односно чаша, кој може да помогне во идентификацијата на менингеалниот осип. Притиснете со страната за пиење цврсто на осипот, ако тој исчезне и ја изгуби бојата под притисокот, тогаш не се работи за менингитис. Ако не ја менува бојата, треба веднаш да се јавите кај лекар. Осипот или дамките може да исчезнат и потоа да се вратат.

Третман
Третманот за бактериски менингитис обично најпрво препорачува прием во болница, а можеби и единица за интензивна нега. Понатамошниот третман вклучува:
Антибиотици: Овие обично се даваат интравенозно.
Кортикостероиди: Овие може да се препишат ако воспалението предизвикува притисок во мозокот, но студиите покажуваат конфликтни резултати.
Ацетаминофен, или парацетамол: Заедно со ладни бањи, флуиди и вентилација во просторијата, тие ја намалуваат треската.
Антиконвулзиви: Ако пациентот има напади, може да се препише антиконвулзант, како што е фенобарбитал или дилантин.
Кислородна терапија: ќе се администрира кислород за да се помогне дишењето.
Течности: Интравенозните течности може да ја спречат дехидрацијата, особено ако пациентот повраќа или не може да пие.
Седативи: Овие ќе го смират пациентот ако се нервозни или немирни.
Крвните тестови може да се користат за следење на нивоата на шеќер во крвта, натриум и други витални хемикалии во крвта.

Има ли нешто што може да се направи за олеснување на симптомите?
Постојат голем број домашни лекови кои можат да помогнат да се ублажат непријатните симптоми на менингитисот, секако докторите се оние кои го третираат случајот. Секогаш треба да се консултирате со вашиот доктор за здравствена заштита за комплементарни лекови пред да започнете со користење. Едноставни техники кои можат да помогнат при привремено ослободување вклучуваат:
миење со ладна вода на челото за да се намали треската
многу одмор
кокосова вода за да се спречи губење на електролити и дехидрација
чај од ѓумбир за да помогне при хидратација и олеснување на болка во телото (исто така може да се ублажи гадење)
есенцијални масла за намалување на болката во коските

За да се спречи ширењето на бактерискиот менингитис и други болести, важно е да се практикува добра хигиена, како што се чести миења на рацете. Свесни за знаците и симптомите на бактериски менингитис, ќе биде полесно да се преземат мерки. Ако имате мали деца, ве охрабруваме да се консултирате со вашиот лекар за вашите можности за намалување на ризикот од менингитис пред да стане реален проблем.