Кои се симптомите на остеоартритис, а кои на ревматоиден артритис? Како да ги препознаете…

Ако некогаш сте почувствувале неспособност за движење, болки во зглобовите, вкочанетост или оток, големи се шансите дека страдате од некоја форма на артритис. Постојат повеќе од 100 форми на артритис и слични болести, но два од најчестите се остеоартритис (ОА) и ревматоиден артритис (РА).

Разликата помеѓу ОА и РА
Остеоартритисот е најчеста форма на артритис, додека ревматоидниот артритис зафаќа околу една десетина од луѓето заболени од ова заболување. Она што навистина ги дели овие две е коренот на заедничката болка поврзана со двете болести. Остеоартритисот е предизвикан од механичко абење и раскинување на зглобовите, додека ревматоидниот артритис е автоимуно заболување во кое сопствениот имунолошки систем на телото ги напаѓа зглобовите на телото.
Да ги проследиме и другите разлики помеѓу овие два типа астритис.

Остеоартритис
– Обично започнува подоцна во животот.
– Не настанува веднаш, туку се развива со текот на времето.
– Зглобовите болат дури и кога нежно ќе ги допрете, можна појава на оток.

Симптомите обично почнуваат на едната страна од телото и можат да се прошират на другата страна. Симптомите почнуваат постепено и често се ограничуваат на еден збир на зглобови, најчесто прстите на рацете кои се најблиску до ноктите или палците, големите зглобови како колковите и колената или на ‘рбетот. Утринската вкочанетост обично трае помалку од 1 час. Вкочанетоста се враќа на крајот на денот или по периоди на активност. Нема присуство на симптоми кои влијаат на целото тело

Ревматичен артритис
– Може да започне во кој било момент од животот.
– Настанува релативно брзо, може да започнало пред една недела и да напредува веднаш.
– Зглобовите се болни, отечени и вкочанети.

Симптомите обично се симетрични, кои влијаат на двете страни на телото, како на двете раце, така и на зглобовите или лактите, или на колковите на двете нозе. Утринската вкочанетост обично трае подолго од 1 час. Освен болки во зглобовите и вкочанетост, симптомите вклучуваат чест замор и општо чувство на болка.
Една крајна разлика помеѓу двата, РA е автоимуна состојба, а алергените од храна играат многу поголема улога во активирањето на болката и воспалението. Ако имате РA ќе треба да почнете со елиминационна исхрана, да внимавате многу што внесувате, а тоа да биде исклучиво здраво и органско и секако да се обратите на доктор кој ќе ви помогне да изградите план за секојдневните активности.