Зошто треба да ја исфрлите кујнската сол од Вашата исхрана?

Солта е од суштинско значење за животот – не можете да живеете без неа. Меѓутоа, повеќето луѓе едноставно не сфаќаат дека постојат огромни разлики помеѓу стандарднa, рафиниранa и готварска сол на кои повеќето од вас се навикнати да ги користат за здрав живот.

Овие разлики може да имаат големо влијание за да останете здрави.

Ако сакате вашето тело правилно да функционира , солта мора да биде со сите природни елементи. Денес обичната маса сол нема ништо заедничко со природната сол.

Вашата кујнска сол е всушност 97,5% раствор на натриум хлорид и 2,5% хемикалии како што се aбсорбирачи на влага и јод. Сушена на над 1200 степени Целзиусови, прекумерната топлина ја менува природната хемиска структура на солта.

9461_1541775199391454_4329136004087983472_n

Хималајската сол е стара над 250 милиони години

Ова е далеку најчистата сол на располагање на земјата и е апсолутно незагадена со било какви отрови или загадувачи.

Оваа сол од Хималаите е познатa како “розево злато”. Заедно со чистата изворска вода,  Хималајската кристална сол ги нуди сите природни елементи идентични со елементите во вашето тело . Истите елементи кои првично се најдени во „Исконското море“.

Содржејќи ги сите сите 84 елементи најдени во вашето тело, придобивките од природната Хималајската кристална сол вклучуваат :

1. Регулирање на количествата на вода во системот ;
2. Промовирајќи Ph рамнотежа вашите ќелии, посебно во мозочните ќелии ;
3. Промовирајќи здрав крвен притисок и помагајќи на знаците на стареење ;
4. Помага во генерирање на хидроелектрична енергија во клетките во вашето тело ;
5. Апсорпција на храната и честички преку вашиот цревен тракт ;
6. Го подржува респираторното здравје ;
7. Промовирање здрави синуси ;
8. Ги спречува мускулните грчеви ;
9. Промовира силни коски ;
10. Регулирајќи го спиењето – природно го промовира ;
11. Поддршка на вашето либидо ;
12. Промовира васкуларно здравје ;
13. Заедно со водата всушност е од суштинско значење за регулирање на крвниот притисок.

 

10626228_1542905159278458_3080995370965709996_o

 

Типичната кујнска и готварска сол е „хемиски исчистена“

Она што останува по “хемиски исчистената” сол е натриум хлорид – неприродна хемиски форма на сол која вашето тело ја препознава како нешто сосема туѓо. Оваа форма на сол е во речиси секој зачуван производ што го јадете. Затоа, кога ќе додадете повеќе сол на вашата веќе солена храна, вашето тело добива повеќе сол отколку што може да ослободи.

Kристалите од кујнската сол се целосно изолирани едни од други. Со цел вашето тело да ги метаболизира кристалите од кујнската сол, мора да жртвува огромни количества на енергија.

Неорганскиот натриум хлорид може да ве спречи во балансирање на идеалните течности и да ги преоптовари вашите елиминациски системи.

Кога вашето тело ќе се обиде да го изолира вишокот на сол на кој обично сте изложени, молекулите на водата мора да го опкружуваат натриум хлорид за да ги растурат во натриум и хлоридни јони, со цел да му помогне на вашето тело да ги неутрализираат. За да се постигне ова, водата доаѓа од вашите клетки со цел да се неутрализира неприродниот натриум хлорид.

Ова резултира во помалку идеален баланс на течности во клетките.

Губите драгоцена интрацелуларна вода кога јадете нормална кујнска сол

За секој грам на натриум хлорид од кое вашето тело не може да се ослободи, вашето тело користи 23 пати повеќе клеточна вода за да се неутрализира солта. Јадењето на обична сол предизвикува вишокот на течности во ткивата во вашето тело , кои можат да придонесат кон:

– Непријатен целулит
– Ревматизам, артритис и згрутчување на крвта
– Бубрежни и камења во жолчката

Ако се има во предвид дека просечен човек троши 4.000 до 6.000 мг натриум хлорид секој ден, а тешки корисници можат да внесуваат и по 10.000 мг во еден ден, јасно е дека ова е сериозна и опширно прашање.

10384041_1557397701162537_7117520620116524391_n

Зошто тогаш многу луѓе сеуште ја користат готварската сол?

Затоа што над 90% од солта во светот се користи директно за индустриски цели кои бараат чист натриум хлорид. Останатите проценти се користат за зачувување на процеси и завршува на вашата маса во кујната.

Со употреба на строго рекламирање, солната индустрија е успешна за да ве убеди дека всушност, има здравствени предности со додавање на потенцијално отровните јод и флуориди во солта. Покрај тоа, вашиот готварска сол многу често содржи потенцијално опасни конзерванси. Калциум карбонат, магнезиум карбонат и алуминиум хидроксид често се додаваат за да се подобри способноста на готварската сол за полесно да солите.
Алуминиумот е лесна легура која се разложува во вашиот мозок – потенцијален причинител на Алцхајмеровата болест.

Земете сол како што е наменета од природата – чиста Хималајска кристална сол

Денешната кујнска и готварска сол е „сиромашна“ во однос на виталните минерали кои ја прават Хималајска кристална сол толку скапоцена. Кристалната сол созрева повеќе од 250 милиони години во екстремни тектонски притисоци, далеку од изложеност на нечистотии.

Уникатна структура на солта, исто така, ја зачувува вибрационата енергија. Сите својствени минерали на кристалната сол и олигоелементи се достапни во колоидна форма – што значи дека мали клетките се толку мали што лесно може да ги апсорбирате.

Кристалната сол од Хималаите не го оптоварува вашето тело како и другите соли. Природната кристална сол секогаш промовира здрава рамнотежа и не придонесува за висок крвен притисок како типичната кујнска сол.

Низа од елементи на кристалната сол формираат соединение во кое секоја молекула е меѓусебно поврзана. Поврзаноста му овозможува на вибрациониот состав на 84 – те елементи, присутни во солта да бидат меѓусебно хармонизирани за здрава рамнотежа. Кога станува збор за моќта на природните соли, ништо не се споредува Хималајската кристалната сол. Еве зошто:

– Има највисок степен на природна сол.
– Под електронски микроскоп, кристално солта има совршена кристална структура.
– Тоа се ископува и се мие рачно.
– Кристалната сол е имуна на електромагнетни полиња
– Кристалната сол не содржи загадувачи на животната средина.
– Нема ограничен рок на траење и нема потреба од силиконско пакување за да се спречи згрутчувањето. 

Не само што Хималајската кристална сол далеку поздрава за вашето тело од комерцијалните соли, туку и нејзиниот вкус е незаборавен. Откако ќе пробате Хималајска сол, никогаш повторно нема да сакате да користите обична сол.

Хималајската кристална сол промовира здрава рамнотежа во вашето тело 

Хималајска кристална сол е сол во својата природна форма, со сета своја вибрациона енергија, недопрена и тоа помага во поттикнување на здрава рамнотежа во вашето тело. Поттикнување на рамномерните електролити помага вашето тело да се задржи во таканаречена хомеостаза – баланс на хемикалии кои се погодни за функциите на телото.

Реномираниот Фрезениус институт во Европа анализираше Хималајска кристална сол и покажа дека има неверојатен спектар на важни минерали и елементи, вклучувајќи калиум, калциум и магнезиум, кои помагаат во поттикнување на здрава рамнотежа со одржување течности и обновување на вашиот синџир на електролити секогаш кога ќе се потите во голема мера .

Кристална споредба на Хималајска сол наспроти морска сол и карпеста сол: 

Многу луѓе веруваат дека морската сол е здрава алтернатива на готварската сол, но тоа веќе не е случај. Океаните се користат како депонии за штетни токсични отрови како жива, ПХБ и диоксин. Извештаи на истурање на нафта со што се загадуваат морињата стануваат се почести. Околу 89% од сите производители на морска сол ги рафинираат  нивните соли. Денешната морска сол, едноставно, не е толку здрава како што била порано .

Ако сте биле во можност да погледнете морска сол на  микроскоп на (на сликата лево) ќе видите дека има неправилни и изолирани кристален структури исклучени од природни елементи што ја опкружуваат. Така, сепак колку и да содржи минерали од витално значење , тие не може да бидат апсорбирани од страна на вашето тело, освен ако телото не потроши огромна енергија за да ги витализира. Тоа што вашето тело ќе го добие е малку во споредба со огромната загуба на енергија. 

Со оглед тоа дека структурата на кристалната сол е избалансирана (на сликата десно), таа не е изолирана од 84 – те својствени минерални елементи, но е поврзана со нив во една хармонична состојба. Ова значи дека содржината на енергија во форма на минерали може лесно да се метаболизира од страна на вашето тело. Кога ја користите оваа сол, таа има витален енергетски ефект. Вашето тело добива во изобилство со малку загуба на енергија. 

Ископаната сол или карпестата сол, исто така е слаба замена за кристалната во споредба со Хималајската сол. Додека природна карпеста сол, доаѓа речиси  недопрена и е повредна од индустриската готварска сол, од биофизички, како и био-хемиски аспект, таа има мала вредност.

Елементите содржани во карпестата сол немаат доволно компресија да бидат вклучени во кристалната мрежа, туку само се наталожени на површината и во празнините на кристалната структура. Тоа е значителен притисок кој носи елементи колоидна состојба – каде вашите клетки лесно можат да ги апсорбираат. Вредните елементи најдени во карпестата сол се бескорисни, бидејќи вашето тело не може да го апсорбира и да ги метаболизира.