Зошто спирулината го зголемува вашето ниво на енергија?

Како лесно сварлив и апсорбирачки, полн и балансиран хранлив извор, спирулината нуди ефикасна компензација за хранливите недостатоци. Благодарение на изобилството на био железото, спирулината помага во борба против анемија поврзана со недостаток на железо кај анемичните адолесцентни девојчиња и жени, преку подобрување на нивото на хемоглобинот во црвените крвни клетки кои го пренесуваат кислородот. Железото е неопходно за метаболизмот кој дава енергија. Спирулината исто така, нуди ефективен извор на био-активен витамин Б12 и манган, две хранливи состојки кои придонесуваат за нормално енергетски метаболизам.

Спирулината исто така, го зголемува нивото на енергија преку детоксикација на телото и заштита од животната средина и другите отрови.

Во неколку студии на животни, се покажало дека спирулината помага во заштита од штетните ефекти на отровите на ниво на црниот дроб, срцето , бубрезите и гените. Супстанциите во спирулината кои помагаат во детоксикација на телото се хлорофил, антиоксидантниот фикоцијанин и N-ацетилцистеин, предвесник на силниот детоксификатор глутатион.

Зголемената изложеност и прекумерното производство на слободните радикали може да ги поткопаат нивоата на енергија, бидејќи овие агресивни супстанции постојано ги напаѓаат важните органски компоненти како што се протеини и ДНК. Спирулината е ефикасен начин за борба против слободните радикали, поради неговата висока антиоксидантна потентност.

Спирулината е особено богата со каротеноиди со бета каротин и зеаксантин, во антиоксидантниот ензим СОД (супероксид дисмутаза) и фикоцијанин. Во голем број научни студии, спирулината ги покажала своите антиоксидантни својства. Еден од клучните состојки на спирулината, синиот пигмент фикоцијанин, е моќен уништувач на слободните радикали, кој ја спречува пероксидација на липидите.

Продажни места: Cosmo Tinex, dm маркети, Марвик – продавници за здрава храна, сите подобро снабдени аптеки.

Нарачки на телефон: (02) 3218-821 или кликнете на сликата погоре и нарачајте преку интернет.

 

Спирулината исто така, е богата со антиоксидантниот ензим СОД, супстанца која се смета за една од најважните антиоксидантни ензими. И последно, но не и најмалку важно : спирулината е најбогатиот извор во природата на витамин А во форма на бета каротен и зеаксантин. Витаминот А е антиоксиданс од витално значење кој се смета за клучен во борба против оштетување на

Познато е дека редовното консумирање на брза храна, брзиот начин на живот, високо ниво на стрес и живеење во загадена животна средина може да доведе до покисели телесни клетки, крв и ткива. Една од последиците на оваа киселоста е загуба на енергија и заморот. Спирулината се одгледува во посебни алкални услови и е алкален извор на хранливи материи кои можат да помогнат во борбата против закиселување и подобрување на виталноста.

Спирулината е невообичаено богат извор на разни пигменти. Зелениот пигмент, хлорофилот, синиот пигмент фикоцијанин, портокаловите или црвени каротеноиди и жолтиот пигмент зеаксантин, сите тие придонесуваат за фактот дека спирулината е во можност да прими големи количини на сончева енергија. Содржи голем број на т.н. „био фотони“ (многу повеќе отколку зрело овошје од сонцето) и на тој начин го зголемува нивото на енергија на потрошувачите кои редовно го користат.