Зошто спирулината е идеална избор за секоја жена пред, за време и по бременоста?

Бременоста е прекрасен период во животот на една жена како што таа одбројува до моментот на раѓањето на нејзинито најмило.

Одржување на здравјето во текот на бременоста е од витално значење за мајката и фетусот.

Значи, балансирана, здрава исхрана во текот на бременоста е императив.

Особено важно е зголеменото железо кое е потребно за формирање на добри крвни клетки (за снабдување на исхраната за фетусот), за оптимална оксигенизација на плодот и за подобрување на невролошкиот и физички развој. Се проценува дека 35% од бремените жени се со недостаток на железо во првиот триместар, а 85% станаа дефицитарни со железо во нивниот трет триместар.

Доволно протеини е императив за феталниот развој, растот на матката, како и растот на плацентата. За време на бременоста, потребата на жената за протеини се зголемува за 25%. Дотурот на протеини треба да ги содржи сите есенцијални амино киселини. Балансот меѓу животинските и растителните протеински извори, исто така, мора да се земат во предвид.

Поради интензивните клеточни поделби, Б-витамините, фолната киселина и витаминот Б12 се многу важни во спречување на дефекти при раѓање (особено во првите 6 недели) и за подобро формирање на крвни клетки. Калциум, магнезиум, витамин К2 и витамин Д се потребни за здрава коскена формација и спречување на хипертензија во текот на бременоста.

Антиоксидансите како витамин Ц, каротеноиди и витамин Е се неопходни во спречување на мала тежина по раѓање, предвремено породување и намалување на породилни болки.

Но, витаминот А треба да се замени со бета каротен, поради тоа што прекумерната доза на витамин А е поврзана со дефекти при раѓање. Витаминот К1 е потребен за да помогне при нормално згрутчување на крвта, и да се спречи прекумерно крварење при раѓањето.

Есенцијалните масни киселини се важни за развојот на мозокот на бебето, како и благосостојба на мајката.

На многу мајки им недостасуваат Oмега-3 масни киселини, а спирулината е богта и со Омега-3 и Омега – 6 масни киселини.

Внесот на хранливите влакна треба да се зголеми во текот на бременоста, поради тоа што запекот е честа појава.

Оптималната цревна флора е важна во обезбедувањето на соодветна асимилација на хранливите материи и спречување на кандида (габична инфекција), уште еден заеднички пропратен ефект во бременоста.

Зошто спирулината е идеална пред, за време и по бременоста?

Спирулината се смета за сигурен извор на хранливи материи, може да се консумира во дози од 8 до 10 таблети дневно без никакви несакани ефекти.

Спирулината служи како соодветен извор на железо во текот на бременоста. Таа содржи високо ниво на био достапно железо што се покажа како лесно апсорбирачко (биоразградливо) за гастроинтестиналниот тракт.

Спирулината е идеален извор на био-активен витамин Б12, витамин кој покрај железото, исто така, е важен за формирање на крвната клетка и за невролошки развој на фетусот.

Спирулината е исклучително богат извор на каротиноидни антиоксиданти, како што се бета каротен (провитамин А) и зеаксантин. Докажано е дека зеаксантинот го поддржува здравјето на окото и мозокот кај фетусот.

Спирулината не содржи витамин А, потенцијално штетен витамин кога се консумира во големи дози во текот на бременоста.

Спирулината е ефикасна во одржување на оптимално цревна флора и намалување на инфекција на Candida albicans .

Содржи витамин К1 и витамин К2 во значителни количини и на тој начин придонесува за нормализирање на крвната коагулација и добро коскено формирање.

Спирулината е најбогат природен хранлив извор на важните омега-6 масни киселини, гама линоленска киселина (GLA), есенцијална масна киселина, која придонесува за здравјето на жените пред, за време и по бременоста