Зошто цинкот е клучен за имунитет отпорен на вируси

Падот на имунитетот е честа појава, а може да се случи од многу причини. Во таков случај можна е појава на чести воспаленија и инфекции кои се повторуваат, хронични инфекции, а ако имунитетот е слаб, опоравувањето од болеста е подолг и отежнат. На падот на имунитет може да влијае пушењето, хроничните болести, исцрпеноста и недоволната количина сон, физичкиот и психичкиот стрес, неправилната исхрана и недоволната физичка активност, како и други бројни причини. За да го зајакнете имунитетот по природен пат, најдобро е да почнете со зголемување на нивото на цинк во организмот.

Ова е период од годината кога меѓу нас се повеќе циркулираат вируси, прво настинки и различни вирози, а до јануари неизбежно и вирусот на грип.

Против грипот постои и вакцина, но против сите останати вируси најважна е превенцијата. Силниот и отпорен имун систем штити од инфекции, но и од можни компликации.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Покрај здравата исхрана, физичката активност на свеж воздух и избегнувањето стрес, кои се основа за добро здравје, дополнителна помош се додатоците на исхрана, кои докажано го помагаат функционирањето на имуниот систем и ја намалуваат исцрпеноста и заморот.

Dr.Viton Cink Direct – Vitamin C + Vitamin D3 е балансирана комбинација на минералот цинк и витамините Ц и Д3 која ги задоволува дневните потреби на организмот за јакнење на имунитетот и одбрана од вируси и инфекции.

Навременото и превентивно земање на Dr.Viton Cink Direct – Vitamin C + Vitamin D3 е природен начин да се подобри општото здравје, но истовремено да се зајакне, одржи и подготви имунитетот како заштитен ѕид од болести.

Ваквата тројна комбинација се смета за клучен поттикнувач на правилниот имунолошки одговор на телото од секој надворешен непријател и со право се нарекува “дневна доза имунитет“.

 

ЦИНКОТ  е основен микроелемент и микронутриент кој, пред се, е клучен за оптимално функционирање на имуниот систем и заздравување на раните.

На сите во главата ни е дека витаминот Ц е прв кој помага при настинки, но кога одделно ги гледаме витамините и минералите,  единствено несомнено е делувањето на цинкот, а неговото спречување и скратување на траењето на настинката е поткрепено со бројни докази. Истражување (мета-анализа) од 2011 година покажало дека внесот на најмалку 10 мг цинк дневно, го намалува траењето на настинката за дури 12-48%. Резултатите од 13 двојно слепи и плацебо контролирани студии донесуваат докази за:

  • Траење и намалување на симптомите со дополнителна примена на цинк
  • Намалена зачестеност на настинки кај децата кога се применува цинк
  • Како превентива – секојдневна употреба на цинк

Се смета дека во превенцијата на настинки и вируси, клучно е и комбинирањето на цинкот со други витамини, кои ја надополнуваат неговата улога и заеднички го поттикнуваат имунитетот подобро да функционира. Витамините Ц и Д, кои исто така се сметаат за “билдери“ на имунитетот кога се комбинираат со цинкот, нудат сигурна и докажана превентива на организмот од настинки и вируси.

Витаминот Д3 е важен во регулирањето и спречувањето на воспалителниот цитокински одговор на респираторните клетки, вклучувајќи и респираторни вируси.

Витаминот Ц докажано има антивоспалителен одговор на процесите во телото и е поддршка на здравјето кога е загрозено од вируси и инфекции.

Суплеменатцијата на цинк со Dr.Viton Cink Direct – Vitamin C + Vitamin D3  ја намалува присутноста на воспалителните цитокини, кои всушност се посредници помеѓу различните делови на имуниот систем, а цитокинските рецептори се многу чувствителни – за нивно активирање потребен е многу мал број. Така, цитокините предизвикуваат воспаление , а дури и кога е во прашање актуелен вирус, се случува слична состојба. Значи, цинкот посредно помага  во намалување на штетните последици од вирусот – како што е корисен и за намалување на прекумерниот воспалителен одговор на телото на вируси.

ЦИНКОТ што се содржи во Dr.Viton Cink Direct – Vitamin C + Vitamin D3 помага во борба против вирусните инфекции на горните дишни патишта така што го блокира ензимот на риновирусот – еден од најчестите предизвикувачи на настинка, а со тоа спречува негово размножување и ширење низ организмот.  Покрај ова директно дејство на вирусит, цинкот е составен дел на процесите во телото кои учествуваат во одбрана на организмот од “микронапаѓачи“, па е важен дел од здравиот имунитет, како кај возрасните, така и кај децата.

Dr.Viton Zinc Direct  Vitamin C + Vitamin D3 можете да го нарачате онлајн

https://alfalab.mk/proizvodi/dr-viton-cink-c-d/

Dr.Viton Zinc Direct  Vitamin C + Vitamin D3 може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)