Зелен чај + лимон = здраво срце

Во една студија на повеќе од 40.500 мажи и жени од Јапонија, оние кои пиеле пет или повеќе чаши зелен чај секој ден имаа најмал ризик од умирање од болести на срцето и мозочен удар.

Истражувачите ги припишуваат заштитните ефекти на катехини, моќни антиоксиданси. Проблемот е што помалку од 20% од овие релативно нестабилни соединенија го преживуваат варењето.

За да добиете повеќе од секоја чаша, исцедете малку сок од лимон. Витаминот Ц во лимоните му помага на вашето тело да апсорбира 13 пати повеќе катехини отколку што може да добие само од обичен чај, според една студија од Пердју Универзитетот.

Голтка до содржината на вашето срце :

Со поттикнување на катехин од витамин Ц, можете да му помогнете на вашето срце со пиење на само една или две чаши дневно. Ако од лимоните ви е кисело, стиснете малку портокал, лимета или сок од грејпфрут, тие ќе ја зголемат антиоксидантната апсорпција, исто така, но во помала мера. Само прескокнете го млекото – тоа всушност се меша со апсорпцијата и држете се до свежо сварен чај, топол или ладен. Катехините во шишиња готови за пиење се неефикасни. (Следете ги овие 5 чекори за да направите совршен чај во секое време.)