Витамин кој ти треба за здрави коски, а кој сигурно не го внесуваш доволно

Калциумот е главен минерал за изградба на коските, нели?  Пиеш 3 чаши дневно млеко или земаш додаток на калциум и мислиш дека си направил се за коските да ти бидат здрави. Но, нови докази тврдат дека калциумот не е клучниот играч кога се работи за здравјето на коските, туку фокусот е на хранливата состојка која често ја превидуваме, а тоа е витаминот К2. Витаминот К2 гради силни коски со активирање на протеинот кој е одговорен за депонирање на калциумот.

Последните анализи објавени во списанието Osteoporosis International велат дека густината на коските значајно се подобрува и дека кршливоста на коските се намалува и кај жените кои веќе имаат остеопороза, ако во организмот имаме доволно витамин К2. Значи, тој помага и за коски кои веќе станале кревки и кршливи.

Dr. VitonK2 Komplex е уникатна комбинација на витамин К2, калциум и витамин Д3 која гради силни коски со активирање на протеинот кој е одговорен за депонирање на калциумот во коските и забите. Тој делува и на витаминот Д со намалување на активноста на клетките кои се одговорни за кршливост на коските.

Истовремено, витаминот К2 ги активира протеините кои го отстрануваат калциумот од мекото ткиво како што се артериите, па значајно го намалува и ризикот од мозочен удар.

А, го имаш ли доволно? Веројатно не, велат нутриционистите бидејќи нашата модерна исхрана е прилично оскудна во природни извори на витаминот К2.

Што да направиш? Воведи го витаминот К2 преку Dr. VitonK2 Komplex во твојата исхрана уште денес.

Како и секој нутриент, и витаминот К2 не може да делува сам. Витаминот Д3 и калциумот работат во синергија со него и ги јакнат коските, ја одржуваат нивната густина и не дозволуваат нивна кревкост и кршливост.

Dr. Viton – K2 Komplex можете да го набавите во аптеките на ЕУРОФАРМ, ЗЕГИН, ВИОЛА, ГАЛЕНИУМ и БЕТИ.

https://alfalab.mk/proizvodi/k2-komplex

или на телефонскиот број: (02) 3218-821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)