Тајниот рецепт на највкусната домашна вртена пита

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 гр брашно
  • 2,5 дл вода
  • 1 квасец
  • малку сол
  • фил: урда/зелка/праз/спанаќ

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Се замесува тесто од кое се прават 7 топчиња. Од секое се сука кора и се премачкува со путер, маргарин или маст.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Оставете ги да отстојат 25 минути и потоа тегнете ги една по една.

Секоја кора се попрскува со масло и се става урда или праз или зелка, а може и спанаќ се по ваша желба и се витка во ролна.

Се редат вртејќи ги една до една во плех и се попрскуваaт со масло. Вртената пита се пече околу половина час на температура од 200 степени. Секако зависи и од вашата фурна, затоа ќе проверувате дали е добро испечена.

Најубава е кога е топла безразлика за кој фил ќе се одлучите. Уживајте во домашно приготвените рецепти бидејќи се посебно вкусни кога се подготвуваaт со многу љубов.