Спирулината го намалува крвниот притисок и лошиот холестерол

Студии со мажи во Јапонија и Индија покажаа дека секојдневната употреба на спирулина може да го намали серумот на ЛДЛ и да го подобри односот на холестерол.

Човечките студии во Германија и Индија го откриле влијанието на спирулината во регулирање на телесната тежина, а со тоа и ефикасното регулирање на холестеролот.

Во студија од 2007 година која е објавена во Здраво варење на липиди, 36 човечки субјекти внесоа 4,5 грама на спирулина секој ден за шест недели без да направат други измени во нивната исхрана или начини на живот, додека траеше студијата. По период од шест недели, вкупната концентрација на холестерол  и нивоата на телесните масти беа намалени. Исто така, систолниот и дијастолниот крвен притисок беа намалени.