Совети како да се заштитите од зрачењето на мобилните телефони

Треба да се запамети дека телекомуникациската индустрија е многу поголема од медицинскиот индустриски комплекс и тие имаат далеку поголемо влијание од фармацевтските компании. Тие, исто така, отсликуваат многу тактики како и тутунската индустрија за да ги продаваат своите стоки. Ова вклучува обид да се дискредитираат истражувачи кои објавуваат неповолни студии за мобилни телефони.

Затоа ве молам, запознајте се дека веќе постојат цврсти научни докази дека мобилните телефони и другите безжични уреди претставуваат значајни ризици за здравјето кај сите нас, особено кај децата и бремените жени. Значи, додека таквите наоди не се широко објавени има смисла да се преземе акција сега за да се заштитите себе си и вашите деца. Можете да помогнете да се минимизира вашата изложеност на електромагнетно зрачење од мобилни телефони и други безжични уреди со следење на следниве совети:

Децата секогаш треба да избегнуваат да ги користат мобилните телефони: За да се спречи итна опасност, децата не треба да користат мобилен телефон или безжичен уред од кој било тип.

Намалете со користење на вашиот мобилен телефон: исклучувајте го почесто вашиот мобилен телефон. Резервирајте го за итни случаи или важни работи. Додека вашиот мобилен телефон е вклучен, тој емитува зрачење наизменично, дури и кога всушност не зборувате. Ако сте бремени, избегнувањето или намалувањето на употребата на вашиот мобилен телефон може да биде особено важно.

Користете други опции дома и на работа: Иако се повеќе и повеќе луѓе се префрлаат на користење на мобилни телефони како ексклузивен телефонски контакт, тоа е опасен тренд и можете да одберете да се откажете од лудилото. Скајп нуди пренослив број преку вашиот компјутер кој може да се приклучи на која било порта додека патувате.

Намалување или елиминирање на вашата употреба на други безжични уреди: Би било мудро да ја намалите употребата на овие уреди. Како и со мобилните телефони, важно е да се запрашате дали навистина треба да ги користите толку често колку што правите. И што е најважно, дури и не размислувајте да имате какви било електронски или безжични уреди во спалната соба што ќе влијаат на квалитетот на вашиот сон. Ако мора да користите пренослив домашен телефон, користете го постариот вид кој работи на 900 MHz. Тие не се побезбедни за време на повиците, но барем многу од нив не се емитуваат постојано, дури и кога не се остварува повик.

Користете мобилен телефон само каде приемот е добар: колку е послаб приемот, толку повеќе енергија вашиот телефон мора да користи за пренос, и колку повеќе моќ користи, толку повеќе зрачење емитира, а подлабоките опасни радио бранови навлегуваат во вашето тело. Идеално е да го користите вашиот телефон со целосна решетка и добар прием.

Избегнувајте носење на телефонот каде било во вашето тело, бидејќи тоа само го максимизира потенцијалното изложување: идеално е да го ставаите во чанта или торба за носење. Ставањето на мобилен телефон во џеб на кошулата близу до срцето предизвикува проблеми, или пак носењето во џеб на фармерки, што предизвикува проблеми со плодноста.

Не претпоставувајте дека еден мобилен телефон е побезбеден од друг: не постои такво нешто како „безбеден“ мобилен телефон.

Чувајте го вашиот мобилен телефон подалеку од вашето тело кога е вклучен: најопасното место за изложување на зрачење е околу 6 сантиметри од емитувачката антена.

Почитувајте ги другите кои се поосетливи: Некои луѓе кои станаа чувствителни може да ги почувствуваат ефектите на мобилните телефони на другите во истата просторија, дури и кога е вклучен но не се користи. Ако сте во состанок, во јавен превоз, во судница или на други јавни места, како што е докторската канцеларија, држете го вашиот мобилен телефон исклучен. Децата се исто така поранливи, затоа  избегнувајте да го користите вашиот мобилен телефон во близина на деца. Препорачуваме мобилните телефони да се чуваат исклучени, освен за итни случаи.

Користете слушалки: жичените слушалки сигурно ќе ви овозможат да го задржите мобилниот телефон подалеку од вашето тело.

Меѓутоа, ако жичаните слушалки не се добро заштитени – а повеќето од нив не се – самата жица делува како антена која ги привлекува амбиенталните радио бранови и го пренесува зрачењето директно во вашиот мозок. Бидете сигурни дека жицата што се користи за пренесување на сигналот до вашето уво е заштитена.